Южна Корея и Китай официално прекратиха дипломатически спор след месеци

...
Южна Корея и Китай официално прекратиха дипломатически спор след месеци
Коментари Харесай

Южна Корея и Китай официално сложиха край на дипломатически спор

Южна Корея и Китай публично прекратиха дипломатически спор след месеци на напрежение и стопански рестрикции , провокирани от разгръщането на противоречива противоракетната система за защита на Съединени американски щати, осведоми СиЕнЕн.

Съединени американски щати разположиха система за противоракетна защита в Южна Корея във връзка със опасността от КНДР.

В известия на външните министри на Южна Корея и Китай се отбелязва, че признават " огромната значимост " на връзките сред двата съседа.

Те са постигнали единодушие за усилване на съдействието, което да бъде в интерес и за двете страни, както и възобновяване на съдействието във всички области допустимо най-скоро.

Отношенията сред Пекин и Сеул се утежниха, откакто Южна Корея разгласи през юли 2016 година, че на нейна територия Съединени американски щати ще разположат детайли от противоракетна защита за отбрана от евентуално нахлуване на КНДР.

Веднага Китай разгласи, че системата може да засегне " законните национални ползи на Китай в сигурността ".

Според специалисти Китай се нуждае от постоянни връзки с Южна Корея, с цел да поддържа геостратегическите си ползи на Корейския полуостров.

Разрешаването на несъгласията сред двете страни идва няколко дни преди първата аудиенция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Азия, където той ще посети Китай, Южна Корея и Япония.

Докато китайското държавно управление съобщи доста ясно, че е срещу разгръщането на ракетната система, Сеул и Пекин са се съгласили да споделят по въпроса посредством военни канали.

Двете страни ще проведат среща в коридорите на районен конгрес във Виетнам за възобновяване на връзките.

В началото на тази година беше обявено, че китайските управляващи са атакували южнокорейски компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР