Южен централен район вече е на картата на европейските центрове

...
Южен централен район вече е на картата на европейските центрове
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 24.10.2023 г.

„ Южен централен регион към този момент е на картата на европейските центрове за развиване Deep Tech. Той е първият у нас, който ще може да взе участие с планове по новата Европейска иновационна стратегия “. Това заяви регионалният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев след среща с представители на съдружие „ Долина за дълбокотехнологични нововъведения - Пловдив “. По думите му един от главните цели на държавното управление е да включи България в новата вълна от промени и да я трансформира в иновационния хъб за Югоизточна Европа. Целта е тук да се основават артикули и услуги с висока добавена стойност посредством научна и развойна активност, които да притеглят високотехнологични вложения. Председателят на сдружението Димитър Гишин акцентира, че в обединяването членуват 66 научноизследователски организации, откриватели, бизнесмени, вложители и новаторски старт-ъпи от Пловдив и района. Сдружението чака да получи поддръжката и на областите Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали, както и от „ Тракия икономическа зона “. В Новата Европейска стратегия за нововъведения ще бъдат избрани за финансиране до 100 района. Очаква се тези райони да дадат приоритет на 3-4 междурегионални иновационни плана, в това число в региона на дълбоките нововъведения, свързани с основни цели на Европейски Съюз. Програмата е отворена за всички европейци – от тези в междинните учебни заведения до студенти, бизнесмени и експерти в разнообразни области. Амбицията е по нея до края на 2025 година да бъдат подготвени 1 млн. души.

======================================

В продължение на два дни гласоподавателите във Велинград ще могат да тестват машинното гласоподаване, оповестиха от общината в града. Днес и на следващия ден до 16:00 часа до централния вход на постройката на общинска администрация е позиционирано профилирано устройство за електронно машинно гласоподаване (СУЕМГ) – демо версия. Всеки, който желае, може да тества процеса на гласоподаване за идните на 29 октомври локални избори. Устройството е предоставено от Областната администрация в Пазарджик. На интернет-страницата на Централната изборна комисия има симулатор за машинно гласоподаване, който е ситуиран в дясната част на уеб страницата.

===========================================

Заловиха младеж, обрал тото пункт в Карлово. След усилена работа чиновниците на реда разкриха създателя на кражбата. Разследването почнало преди 10 дни, когато в полицията постъпила информация за липса на към 400 лв. от пункт на тотализатора в подбалканския град. В хода на следствието са събрани доказателства, че причинител е 19-годишен юноша. Той е арестуван, а с разпореждане на наблюдаващия областен прокурор е наведен в ареста за 72 часа.

==========================================

71-годишна жена е в болница, откакто била ударена на пешеходна пътека в Златоград, осведомят от полицията. Пътният случай e станал в понеделник към 09:30 ч. на ул. " Хан Аспарух ". Лек автомобил, ръководен от 55-годишен златоградчанин, при прекосяване през пешеходна пътека, не пропуща и блъска дамата. Вследствие на случая дамата е с фрактура на дясна бедрена кост, без заплаха за живота. На потърпевшата е оказана Спешна здравна помощ в Златоград, след което е превозена за лекуване в МБАЛ-Кърджали. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, осъществен е оглед и по случая е формирано досъдебно произвеждане.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР