Югозападно от град Бахмут украинските войници Андрий и Борисич живеят

...
Югозападно от град Бахмут украинските войници Андрий и Борисич живеят
Коментари Харесай

Украински войник: Битката с `Вагнер` е като филм за зомбита - Свят

Югозападно от град Бахмут украинските бойци Андрий и Борисич живеят в бункер, издълбан в замръзналата земя, осветлен със свещи. От няколко седмици те се сблъскват със стотици бойци на съветската частна войска " Вагнер ".

Маскиран с балаклава (маска за лице), Андрий споделя за една от безкрайните престрелки с вагнеровци, разказва обстановката репортаж на CNN.

" Сражавахме се към 10 часа. И това не беше просто офанзива, беше непрекъсната престрелка. Не спираха ", споделя Андрий

От непрекъснатата пукотевица пушките им АК-47 станали толкоз горещи, че трябвало непрекъснато да ги сменят.

" Бяхме към 20 бойци. И, да кажем, 200 от тяхна страна ", споделя той.

Вагнеровият метод на водене на войната е да се изпрати първа вълна от нападатели, която се състои основно от сурови новобранци напряко от съветските затвори. Те знаят малко за военната тактичност и са зле екипирани. Повечето от тях се надяват, че в случай че оцелеят след шестмесечния си контракт, ще могат да се приберат вкъщи, а не назад в килията.

" Те вършат по този начин, че групата - да речем от 10 бойци - да навлезе на 30 метра, след което стартират да се окопават, с цел да запазят позициите си ", изяснява Андрий.

Следва друга група, която натиска за още 30 метра. " Ето по какъв начин малко по малко ( " Вагнер " ) се пробва да се придвижи напред, до момента в който в това време губии доста хора ".

След първата вълна " Вагнер " изпраща по-опитни бойци, постоянно от фланговете, в опит да завладяват украинските позиции.

Андрий споделя, че да се изправиш пред офанзивата е било ужасно и сюрреалистично прекарване.

" Нашият картечар се побърка, стреляше по тях и сподели: Знам, че го прострелях, само че той не пада. А след известно време, когато кръвта му изтича, просто пада ".

Мъжът съпоставя борбата със сцена от филм за зомбита. " Те се катерят над труповете на приятелите си, стъпват върху тях. "

" Изглежда, че е доста, доста евентуално да вземат някакви опиати преди нападението ", изяснява той, а CNN добавя, че не е съумяла да ревизира изказванието му.

Дори и откакто първите група вагнеровци са премахнати, офанзивата продължава, до момента в който украинските бранители свършат патроните и се окажат обкръжени.

" Проблемът беше, че те ни заобиколиха. Обградиха ни. Дойдоха от другата страна. Не чакахме, че ще дойдат оттова. Стреляхме до последния патрон, хвърлихме всички гранати, които имахме, и останахме единствено аз и няколко момчета. Бяхме безпомощни в тази обстановка ", споделя още Андрий.

Извадили шанс. Удържали до последния миг, до момента в който в края на деня наемниците на " Вагнер " се отдръпнали.

Разказът на Андрий за метода на " Вагнер " съответствува с този от отчета на украинското разузнаване, получен от CNN предходната седмица. Според него, в случай че силите на " Вагнер " съумеят да заемат позиция, артилерийският обстрел им разрешава да изкопаят окопи и да се окопаят. Данните на украинците сочат, че координацията сред ЧВК и съветските военни постоянно липсва.

Тази седмица CNN се е свързала с шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин, който саркастично разяснява посредством своята пресслужба, като назовава CNN " открит зложелател ", че армията му е " образцова военна организация, която съблюдава всички закони и правила на актуалните войни ".

В същото време земята над бункера на Андрий се тресе. Свистенето от снарядите на артилерията е последвано от отдалечен екот няколко секунди по-късно и на няколко километра разстояние. Чува се чаткане на стрелково оръжие, до момента в който украинските бойци откриват нещо, което съгласно тях е съветски дрон, и се пробват да го смъкват.

Отрядът на Андрий е заловил войник на " Вагнер ", чиято история е толкоз трагична, колкото примитивна и жестока е тактиката на наемниците.

Записът от разпита на мъжа демонстрира, че е инженер, само че се е захванал да продава опиати, с цел да изкара малко пари. Доброволно се причислява към " Вагнер " с убеждението, че това ще заличи престъпното му минало, тъй че щерка му да има по-малко проблеми да следва фантазията си да стане юрист.

" И по кое време разбрахте, че сте просто пушечно месо? ", пита Андрий.

" На първата бойна задача. Доведоха ни на фронтовата линия на 28 декември. Снощи ни изпратиха напред ", следва отговорът.

" Колко души имаше в групата? "

" Десет. "

" Очевидно знаеш, че ще бъдеш погубен (в битката). Но се страхуваш да се бориш за свободата на страната си. "

" Да, това е правилно. Ние се опасяваме от Путин. "

Андрий прави съпоставяне сред съветския президент Владимир Путин и украинския му сътрудник Володимир Зеленски, който не от дълго време беше водещият комедиант в страната.

" Нашето преимущество е, че, да, ние в действителност можем да изберем индивида, който (руснаците) назовават смешник. Но както виждаме, в този момент този човек в действителност е водачът на свободния свят, на нашата планета. "

Андрий, който е от югозападния град Одеса и се причислява към украинските бранители дни след нахлуването на Русия, споделя, че без значение от това какъв брой още бойци ще бъдат изпратени да щурмуват позициите им, те ще оказват опозиция.

" Повечето от моите момчета са доброволци. Те са имали (добър) бизнес, имали са (добра) работа, имали са добра заплата, само че са пристигнали да се бият за родината си. И това е от огромно значение. Това е война за независимост. Това даже не е война сред Украйна и Русия. Това е война сред един режим и демокрацията ", е безапелационен той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР