Юда е един от 12-те ученици на Исус Христос. Именно

...
Юда е един от 12-те ученици на Исус Христос. Именно
Коментари Харесай

Юда Искариотски: от какво всъщност умрял предателят на Христос

Юда е един от 12-те възпитаници на Исус Христос. Именно той подло предава своя преподавател. Впоследствие се разкаял за постъпката си и се обесил на дърво. Според откритото мнение това се е случило още преди изтезанието на Спасителя. Дали обаче в действителност е по този начин?

Смъртта на Юда 

Според Библията Юда заема особено място измежду другите апостоли: той дава отговор за парите. Може би точно тази служба бележи началото на алчността му. В последна сметка Юда издал местонахождението на Исус на първосвещениците не гратис, а в подмяна на много прилична сума от 30 сребърника.

Както и да е, след присъдата, съгласно която Исус Христос бил приет за отговорен и подложен на разпване, на Юда внезапно му хрумнала концепция. Той отишъл в храма при същите първосвещеници и декларирал, че е направил огромен грях, когато е осъдил почтен на гибел. Но първосвещениците приели думите на Юда безразлично. Тогава апостолът хвърлил 30-те сребърника на пода и си тръгнал.

Измъчван от позор и обезсърчение, Юда се обесил.

От това следва, че Юда се е самоубил преди Христос да бъде разпънат. Но в случай че съберем цялата информация от всички версии на Евангелието, тогава времето на гибелта на Юда оставя повече въпроси, в сравнение с отговори.

Възкресението на Христос 

В Библията всички апостоли постоянно се назовават ​​просто „ дванадесетте “. Според Евангелието на Лука групата от хора, близки до Исус, има неизменим състав: „ …повика учениците и избра дванадесет от тях ” и ги назова апостоли. Апостолите включват: Петър, Андрей, Яков, Йоан, Филип, Вартоломей, Матей, Тома, Яков, Симон, Юда Яков и Юда Искариотски.

По този метод, в случай че Юда беше починал преди разпъването на Христос, тогава възкръсналият Исус щеше да се яви единствено пред 11 апостоли. Наистина, в друго евангелие, от Марк, се споделя: „ Той се яви на 11 (на вечерята) “. Всички обаче знаят, че Тома не участва на вечерята. Този факт е ясно деклариран в Евангелието от Йоан: „ Тома не беше с тях, когато пристигна Исус “.

Оказва се, че Юда към момента е бил жив, когато се е случило това чудно събитие.

Някои обаче считат, че 11-ият деятел, упоменат в Евангелието на Йоан, въобще не е Юда, а Матей. Матей бил този, който след самоубийството на предателя заеl мястото му, с помощта на жребия, хвърлен от другите възпитаници.

Но тази версия не устоя на инспекция. Факт е, че съгласно книгата „ Деяния на апостолите “ Матей публично се причислява към групата на учениците след Възнесението на Господа.

Евангелието от Юда 

Официалната черква признава 4 версии на Евангелието: от Лука, от Матей, от Йоан и от Марк. Това са в действителност творения на апостолите.

Въпреки това, относително неотдавна, през 1978 година, в Египет е открит ръкопис, който се оказва 5-то Евангелие – от Юда.

Ако приемем, че предателят в действителност се е самоубил преди гибелта на своя ментор Исус Христос, тогава поражда въпросът: по кое време Юда съумява да напише своето Евангелие? Или някой различен е създател на този текст?

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР