Юбилейна изложба подреди известната скулптурка Убавка Тончев в Артцентър Плевен

...
Юбилейна изложба подреди известната скулптурка Убавка Тончев в Артцентър Плевен
Коментари Харесай

Юбилейна изложба подреди известната скулптурка Убавка Тончев



Юбилейна галерия подреди известната скулптурка Убавка Тончев в Артцентър " Плевен " във връзка навършване на 70 години. Тя е родена в Сърбия, само че любовта ѝ към Константин Симеонов- Костика  трансформира България в нейна втора татковина. Двамата дружно до неговата кончина творят в ателието им в град Долни Дъбник. Техни творби са владеене на десетки галерии по света, както и на частни колекционери.
 Снимка: Латинка Светозарова

Всеки ден плевенчани се срещат с изкуството на креативния тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов-Костика. Двамата следват дружно, след това основават семейство. Малко преди да ни напусне Костика, те подариха чудната статуя на трите жабки, като спомен от предишното, само че с взор в бъдещето - посветиха я на децата. И през днешния ден това е едно от обичаните места в центъра на града - трите чудни жабки до един от дребните фонтани събират и дребни, и огромни. С усмивка и топлота, вградени от самите създатели в бронзовите фигурки. Костика се вписва в културната история на града и като създател на паметника на Емил Димитров. Винаги са подреждали изложбите си дружно. Днес има малко горест за Убавка, само че и доста вяра за още изложения, за нови хрумвания.

„ България ми е огромната обич, България ми е всичко и Сърбия несъмнено, само че всичко, което съм аз и което съм основала, го направих тук в България, тъй че коя ми е родината . По-добре да имам две и мисля че имам две сърца “, сподели за БНР Убавка Тончев.

 Снимка: Латинка Светозарова

Тя е приключила художествената гимназия в Ниш и Националната художествена академия в София.

От завършването на Академията до ден сегашен са 49 години, които аз създавам интензивно - изложения, страсти, другари, сътрудници - всичко ми е тук и в този момент върша този празник, който аз съм щастлива, че доживях и се включвам в празниците на Плевен с произведения , които не през целия стадий от креативните ми, дейните ми години, само че произведения, които са останали и последните години съм правила, изключително в този момент с новото ми начинание рисунка и живопис, особено се готвих за юбилея “, добави в предаването " Закуска на тревата " Убавка Тончев.

В експозицията има към 30 пластики:

„ Темата е деца, женска фигура, главно са фигурални творбите ми, потретите ми от по-ранните, тъй като желаех да включа ретроспекция в пластиките ми. Общо към 50 пастели и живопис, към 20 живописни картини, другите са пастел “.

По думите ѝ юбилеят е красиво нещо:

„ Красиво нещо е да се стигне до тези години и го поисквам на всеки. Истината е, че в никакъв случай до момента с моя брачен партньор, с Костика не сме правили юбилейни изложения. Нашите изложения са били постоянно просто изложения “.

 Убавка Тончев с внучките си Снимка: Латинка Светозарова

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР