Путин трябваше да присъства на среща на върха в Южна Африка тази седмица. Защо беше помолен да стои настрана?

...
ЙОХАНЕСБУРГ (АП) — Владимир Путин ще бъде странният, когато лидерите
Коментари Харесай

ЙОХАНЕСБУРГ (АП) — Владимир Путин ще бъде странният, когато лидерите от икономическия блок БРИКС от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се срещнат в Йоханесбург тази седмица .

Докато всички останали са готови да присъстват лично на срещите, Путин ще се включи чрез видео разговор.

Причината? Заповед за арест на Международния наказателен съд, издадена за руския президент, постави домакина на срещата на върха Южна Африка в трудна ситуация и в крайна сметка доведе до това Путин да остане у дома.

Ето какво се очаква, когато групата от нововъзникващи икономики проведе три дни срещи, започващи във вторник в най-големия град и финансов център на Южна Африка.

ПУТИН НАБИРА

Всички лидери от страните от БРИКС традиционно присъстват на срещите на върха, а китайският премиер Си Дзинпин прави рядко пътуване в чужбина, за да присъства на първата лична среща на върха на блока отпреди пандемията COVID-19.

Но обвинението срещу Путин от Международния наказателен съд през март, обвиняващо го във военни престъпления заради отнемането на деца от Украйна, напусна Южна Африка със значителна дипломатическа главоблъсканица.

Южна Африка и Русия споделят силни връзки и имат исторически близки отношения, но Южна Африка също е подписала договора на международния съд. Това означаваше, че ще бъде задължена да арестува Путин по заповед на МНС, ако стъпи на южноафриканска земя.

Южна Африка лобира месеци преди срещата, за да убеди Путин да остане у дома, за да избегне проблем, казват южноафрикански служители. Южноафриканският заместник-президент Пол Машатиле каза миналия месец, че Путин е решен да дойде, преди окончателно да бъде обявено споразумението за негово виртуално участие.

„Почти като да поканиш свой приятел в къщата си и след това да го арестуваш ", каза тогава Машатиле. "Ето защо за нас липсата му е най-доброто решение. Руснаците обаче не са доволни. Те искат той да дойде.“

Кремъл не каза дали Путин е възнамерявал да пътува до Южна Африка, но подчерта, че той все пак ще играе ключова роля в основната среща на върха в сряда и ще говори пред делегатите по видеовръзка.

„Говорим за пълноценно участие“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Това ще включва реч на президента и, ако е необходимо, участие в обмен на мнения.“

НЯКОИ ТЪРСЯТ ПО-ГОЛЯМ БРИКС

Основната дискусия ще бъде за разширяването на петте -национален блок.

Китай и Русия подкрепят по-голям БРИКС и се вижда, че настояват за това. Близо две дузини държави са кандидатствали да станат нови членове, включително Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Алжир , Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Но БРИКС е организация, основана на консенсус, и всичките пет члена трябва да се споразумеят относно принципа на разширяване и критериите за нови членове, преди да може да реши кой да стане присъединете се.

Счита се, че Бразилия, Индия и Южна Африка са по-малко заинтересовани от разширяване, опасявайки се, че гласовете им може да се размият, но блокът върви напред и се очаква петимата лидери да прегледат предложенията относно критериите за разширяване .

Ако политиката получи зелена светлина, по-голям БРИКС може да се разглежда като възможност за Китай и Русия да разширят влиянието си.

ОТНОШЕНИЯ СЪС ЗАПАДА

Възможното разширяване на БРИКС се разглежда от някои като част от усилията на Китай и Русия да предизвикат Групата от 7 големи индустриални нации и други западни международни институции.

Блокът настоява, че фокусът му не е срещу Запад, но в грижа за интересите на развиващия се свят.

Все пак БРИКС открито критикува това, което нарича доминиране на Запада в глобалното управление и финансови институции като ООН, Международния валутен фонд и Световната банка до в ущърб на развиващия се свят.

Новата банка за развитие на групата има декларирана политика да се опитва да насърчи повече търговия с местни валути и отдалечаване от долара.

И BRICS предостави форум за китайски и руски служители, които понякога критикуват Запада.

Южна Африка, настоящият председател на БРИКС, казва, че това не означава, че блокът предприема антизападен завой под влиянието на Китай и Русия на фона на нарасналото геополитическо напрежение между Запада и Изтока.

„Развива се злощастен наратив, че БРИКС е анти-Запад, че БРИКС е създаден като конкуренция на Г-7 или Глобалния север и това е невярно “, каза Анил Суклал, посланик на Южна Африка в БРИКС. „Това, което се стремим, е да напреднем в дневния ред на глобалния юг.“

___

Новини на AP Африка: https://apnews.com/hub/africa

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР