Йоханес КЕПЛЕР (1571 ~ 1630) – основател на физическата астрономия

...
Йоханес КЕПЛЕР (1571 ~ 1630) – основател на физическата астрономия
Коментари Харесай

Светът на природата, светът на човека и светът на Бога - всички те са в хармония помежду си | Йоханес КЕПЛЕР

Йоханес КЕПЛЕР (1571 ~ 1630) – създател на физическата астрономия и на модерната оптика, изобретател на законите за придвижването на планетите.

 (Portrait of Kepler by an unknown artist, 1610)

За вярата в Бог

1. “О, Ти, Който посредством светлината на природата усилваш в нас копнежа за светлината на Твоята берекет, с цел да можем посредством тази берекет да достигнем до светлината на Твоето великолепие, благодаря Ти, Боже, Създателю мой, че си ми дал тази наслада да се любувам на Твоето Творение и да се удивлявам на делата на Твоите ръце. ”
(КЕПЛЕР, представен в “Kepler: Four Hundred Years ” by Arthur Beer and Peter Beer, Oxford, Pergamon Press, 1975, 526)

2. “Светът на природата, светът на индивида и светът на Бога – всички те са в естетика между тях. Ние виждаме по какъв начин Бог, като един проектант, е сътворил света съгласно реда и мярата, и отново съгласно тях е пресметнал всичко. ”
(КЕПЛЕР, представен в “Johannes Kepler ” by John Tiner, Michigan, Mott Media, 1977, 172)

3. „ Велик е нашият Господ, голяма е Неговата мощ и неизмерима е Неговата мъдрост. Хвалете Го висини, хвалете Го и вие слънце, планети и луна. Хвали Господа – нашият Творец – и ти, моя душа, до момента в който те има; тъй като от Него, посредством Него и в Него е всичко. За Него да бъде хвалението, достойнството и славата во веки веков. Амин. ”
(КЕПЛЕР, 96 представен в Caputo 2000, 87)

4. След като открива законите за придвижването на планетите и по този метод удостоверява Хелиоцентричната доктрина на Коперник, Кеплер написа през 1595: “Вярвам, че посредством Божията интервенция аз реализирах внезапно това, което в предишното не успявах да реализира, макар моите големи старания. Твърдо имам вяра в това, тъй като не спирах да се апелирам на Бога да разреши моят проект да успее. Никога няма да мога да опиша с думи насладата, която ми донесе това мое научно изобретение. Още след първите очаквания за триумф към този момент не съжалявах за изгубеното време; към този момент никаква работа не можеше да ме изтощи; към този момент не отлагах нито едно пресмятане, колкото и мъчно да беше то. Аз прекарвах дни и нощи в безкрайни калкулации до оня съдбоносен миг, в който най-накрая щеше да се разбере, дали моите резултати са съгласно орбитите на Коперник или, в противен случай, ветровете щяха да отвеят насладата ми. В края на краищата, когато осъзнах, че съм достигнал до истината за нещата, аз дадох обещание на Всемогъщия и Всемилостив Бог, че незабавно ще обявявам това удивително доказателство за Неговата мъдрост. ”
(КЕПЛЕР, представен в “Kepler ” by Max Caspar, New York, Dover Publications, 1993, 62-63)

5. “Колко са щастливи тези, на които е дадена опция посредством тяхната работа и проучвания да се издигат до небето! Те виждат там горе Творението на Бога, и съзерцавайки го, се изпълват с наслади и благополучие! ”
(КЕПЛЕР, представен в Пеев 1992, 67)

6. “Тъй като във връзка с Природата ние астрономите сме свещеници на всемогъщия Бог, ние не трябва да мислим за славата на своя разсъдък, а би трябвало да мислим само за славата на Бога. ”
(КЕПЛЕР, представен в Morris 1982, 11)

* От “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, РИА “Спектра ”, Варна

Изображения: Wikipedia, KidsPressMagazine.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР