Йоана Илиева – момичето, което пише история в българската фехтовка.

...
Йоана Илиева – момичето, което пише история в българската фехтовка.
Коментари Харесай

Йоана Илиева в поредицата Спортните таланти на България

Йоана Илиева – момичето, което написа история в българската фехтовка. Само на 22 години, тя завоюва бронзов орден на сабя на международното състезание в Милано през 2023-а. Това е и първо отличие за страната ни от шампионат на планетата след 36-годишно очакване. Освен това, медалът е исторически за България от подобен конгрес в историята на женската сабя.

Този орден красноречиво приказва за гения, който тя има. Много повече обаче са напъните и трудът, които поставя в залата. Рамо до рамо с нея е и треньорът, извел я до оценки и медали във всяка една възраст – Ивайло Воденов.





В него ще видите Йоана такава, каквато малко хора я познават – прочувствена, откровена и признателна. Пред камерата на Българска национална телевизия тя споделя за своето семейство, сложния житейски път, през който е минала, както и за хората, с помощта на които остава в този спорт. Основна роля за това има и дядо й - като дете Йоана декларира на своите родители, че желае да стане рицар, а индивидът, който най-силно има вяра в нея, е точно той. Сега тя се състезава и поради него.

Освен самостоятелни триумфи, Йоана прави възторг и с националния женски тим на сабя, с който имат 11-о място на международното състезание в Милано, четвърто на европрейските игри в Полша и първи места на Световни купи, които са значими за продобиване на отборна квота за олимпийските игри в Париж.



Името на кино лентата е въодушевено от историята и облика, които има спортът фехтовка. През вековете той постоянно е свързван с думите достолепие и чест. А през днешния ден Йоана Илиева, единствено на 22 години, със сабя в ръка не стопира да пази както своята чест, по този начин и тази на България.

Автор на кино лентата е Десислава Францова, а оператори са Николай Балкански и Станислав Златев. Режисьор е Емил Минков.

В поредицата " Спортните гении на България " Българска национална телевизия към този момент показа, и Е.

Гледайте кино лентата " В името на сабята " на 25 октомври от 20:00 ч. по Българска национална телевизия 3!







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР