Йоан Запрянов,Щатът Ню Йорк завежда дело срещу криптобанката Nexo, основана

...
Йоан Запрянов,Щатът Ню Йорк завежда дело срещу криптобанката Nexo, основана
Коментари Харесай

Ню Йорк съди българската крипто фирма Nexo по обвинение за измама

Йоан Запрянов,

Щатът Ню Йорк завежда дело против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Официално в обвиняването е посочено, че то е за " противозаконни интервенции и машинация на вложители ", като то идва, откакто предходната година на 18 октомври 2021 година щатът разпореди на компанията да приключи предлагането на депозитния си артикул на територията му.
Според щатската прокуратура това не е било изпълнено - Nexo е казвала, че извършва възбраната, само че в действителност не го е правила и е траяла да има клиенти от щата, както и да печели от тях. Освен това компанията не се е записала като брокер на скъпи бумаги и първични материали (като каквито спадат някои криптовалути). Затова основният прокурор на щата Летиша Джеймс желае не просто да бъде наложена глоба, а и извоюваните пари да бъдат върнати на вложителите, както и непрекъсната възбрана на Nexo да се занимава с капиталова или консултантска активност в Ню Йорк.

В същия миг още седем щата в Съединени американски щати оповестиха правни дейности против Nexo. Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд подредиха на компанията да спре депозитните си артикули в щатите, същото деяние, което Ню Йорк предприе против Nexo през 2021 година Допълнително съгласно прокуратурата в Калифорния компанията е трябвало да спре депозитните си артикули още през февруари 2022 година, само че това не се е случило.

Документите, оповестени от другите прокурорски офиси, са забавни освен тъй като хвърлят светлина върху част от финансите на компанията, само че и тъй като те допускат, че Nexo работи нелегално и в щати, в които компанията твърди, че има лицензи. Според уеб страницата на Nexo компанията има лицензи в четири от щатите, поискали прекъсване на активност на компанията: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд.

Едно от вероятните пояснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на разнообразни юридически сдружения. Обвинението от страна на Ню Йорк отбелязва да вземем за пример, че уеб сайтът на компанията се оперира единствено от Nexo Capital, което има лиценз за работа само в Канада. Повечето лицензи на компанията в Съединени американски щати са на друго сдружение, Nexo Financial, само че даже и в щати с лиценз компанията още веднъж има проблеми. " Капитал " обърна внимание на комплицираната конструкция на компанията и регулаторните проблеми пред подобен вид организация през октомври 2021 година

" Капитал " изпрати на Nexo въпроси по случая, на които получи подробни отговори (виж в края на текста). Според Nexo регулаторите се концентрират върху компанията, тъй като е една от дребното останали след банкрутите на други с сходен бизнес модел като Celsius. Самите обвинявания са излезли часове преди Nexo да разгласи, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е дребен заемодател от Уайоминг с активи под 100 млн. $, като от компанията не упоменават какъв брой огромен дял е добит, въпреки да твърди, че транзакцията е предходна през регулаторно утвърждение.

Твърдението, че регулаторите се концентрират единствено върху Nexo, също може да бъде оспорено. Nexo получи писмо за прекъсване на активността си в Ню Йорк през 2021 година дружно с друга криптобанка, Celsius. Друга компания със сходна активност, BlockFi, бе санкционирана със 100 млн. $ през февруари 2022 година

Според обвиняването на щата Ню Йорк, Nexo работи в нарушаване на закона (конкретно Martin Act and Executive Law, който контролира финансови принадлежности и скъпи книжа) посредством два от продуктите си - борсата в платформата, която разрешава закупуване и обмяна на криптовалути, както и депозитния артикул, който разрешава вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен приход от тях.

Това е повторно, в който Ню Йорк има проблем с депозитния артикул на Nexo. През октомври 2021 година щатът подреди на Nexo да спре тази си активност, под претекст че тя е предложение на скъпи бумаги (securities). Същото писмо тогава получи и платформата Celsius, която има идентична активност с тази на Nexo. Впоследствие при криптосрива тази пролет тя спря тегленията от консуматори и все още е в неплатежоспособност.

Според прокуратурата Nexo е лъгала клиентите си, че работи според закона. " Уебсайтът на Nexo и други маркетингови материали неколкократно са включвали в себе си неправилни изказвания във връзка с сигурността и сходството със законите от страна на Nexo. Например в отговор на медийни изявления по отношение на първичното следствие на офиса на прокуратурата Nexo направи неверно обществено изказване, в което отхвърля да търгува с скъпи бумаги или артикули в Ню Йорк ", написа в обвинителния акт. " Въпреки че Nexo предприе някои стъпки в тази тенденция, организацията продължава да работи като нерегистриран търговец на скъпи бумаги и понастоящем обслужва няколко хиляди капиталови сметки от Ню Йорк. "

По отношение на двата продукта прокуратурата ползва информация от компанията към регулаторите. През борсовия артикул да вземем за пример Nexo взима 1% от всички транзакции, което за интервала сред януари и май 2021 година е отговаряло за към една трета от всички доходи на компанията - 29 млн. $.

Депозитният артикул, наименуван Earn, който работи посредством отдаването на парите на потребителите към други тържища, където има потребност от ликвидност и след това погашение на рента върху в началото импортираната сума, носи на компанията спред от 2.7%, т.е. разликата сред лихвите, изплащани на консуматори, и лихвите, изплащани от тържищата, които имат потребност от ликвидност.

Nexo предлага разнообразни равнища на лихви на депозитния си артикул. За най-високия си клас клиенти, Platinum, лихвите доближават до 36% за по-слабо известни криптовалути като Axie Infinity, както и 12% за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $. Депозитите в Bitcoin и Ethereum, най-известните криптовалути, носят надлежно 7 и 8% лихвa.

Според прокуратурата след писмото за прекъсване на активност през октомври 2021 година Nexo е уведомила управляващите посредством имейл, че " е спряла всичките си услуги в Ню Йорк, в това число Earn и борсовите услуги ". Тогава Nexo твърди пред прокуратурата, че е идентифицирала към 10 хиляди потребителски акаунта от Ню Йорк, от които 900 с влогове в депозитния артикул. Според щатските управляващи обаче прекъсването на артикули не се е случило. Прокуратурата се базира на данни от самата Nexo, съгласно които към 31 януари 2022 година е имало 5500 дейни акаунта, ползващи депозитния артикул, със средства на обща стойност 11.6 млн. $. Към 31 юли 2022 година броят на сметките е паднал до 5000, а средствата в портфейлите - до 1.88 млн. $.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР