Yettel предвижда увеличение на мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с

...
Yettel предвижда увеличение на мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с
Коментари Харесай

Yettel увеличава мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с 2 лв., А1 не са обявили

Yettel планува нарастване на мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с 2 лева, само че не беше предоставена информация за възможното нарастване на цените от А1. Tова стана ясно на съвещанието на Комисията по икономическа политика и нововъведения, заяви БГНЕС.

Омбудсманът Диана Ковачева изясни, че откакто е било оповестено за новото таксуване на мобилните оператори, тя е получила голям брой сигнали. По думите й Виваком желае да усили таксите си с 2 лева, до момента в който Yettel плануват нарастване с 15,3% за мобилните услуги. " Дейността на мобилните оператори е ориентирана към облага, въпросът е кое постанова при поддръжка от страна на страната да се направи тази индексация? Не е ясно с какъв % усилва Виваком. ", изясни тя. Ковачева е безапелационна, че няма опция за клиентите на Yettel да се откажат в случай че цената, която е индексирана и не дава отговор на техните благоприятни условия, до момента в който при Виваком съществува сходна опция. " Крайно незаслужено е по този метод да се усилват цените по този метод. Редно е в случай че се стигне до такава индексация, хората с увреждания да бъдат изключени. По отношение на пенсионерите считам, че би трябвало да се направи сходно изключение ", акцентира тя.

Председателят на УС на Алианса на софтуерната промишленост Андреана Атанасова представляваше трите мобилни оператора (Yettel, A1 и Виваком). Тя сподели, че покритието на 4G в България е 99% и изисква съществени вложения, с цел да може да бъде обезпечено. По думите й 5G покритието също е обхванало към 44%. Атанасова акцентира, че вложенията в този бранш зависят и от крайният консуматор, само че обърна внимание, че те също се грижат за отбраната на потребителите. " Ние индексираме по отношение на инфлацията. Разходите за поддръжка за мобилните оператори надвишават 60%. Ползват се отплата за електрическа енергия, само че растежът е 25%. Има растеж в административните разноски. Всеки оператор планува друга индексация ", добави тя. Атанасова обясни, че разноските при другите оператори са разнообразни. " Оттам и цените са им разнообразни ", безапелационна е тя. Председателят на УС на Алианса на софтуерната промишленост посочи, че не може да даде информация по отношение на приходите и облагата на трите оператори и разясни, че това могат да създадат единствено самите оператори.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев съобщи, че комисията няма опция да въздейства върху ценообразуването на мобилни оператори и стопански субекти. " Ние няма по какъв начин да контролираме цените ", подсети той. По думите му инспекцията на комисията за мобилните оператори е приключена. " По-голямата част от клаузите са неравноправни ", сподели той и добави, че това се отнася и за трите мобилни оператори. Алипиев означи, че индексацията на цената зависи от справедливи и субективни фактори. " Ако това, което е заложено в техните общи условия за индексация не е превишено, опираме до това дали е морално или не. ", изясни той. Председателят на КЗП посочи, че индексацията не съставлява нелоялната комерсиална процедура.

Председателят на Комисията за контролиране на известията Иван Димитров акцентира, че те имат дребна роля в целия развой. " Когато излязат първите сметки ще създадем инспекция и ще осведомяваме обществото ", изясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР