Йетел България“ ще индексира месечните абонаменти спрямо официално обявения от

...
Йетел България“ ще индексира месечните абонаменти спрямо официално обявения от
Коментари Харесай

Нагло от Yettel: Вдига цените без договаряне


Йетел България “ ще индексира месечните абонаменти по отношение на публично оповестения от Националния статистически институт средногодишен Индекс на потребителските цени за 2023 година, който е в размер на 9.5%, се споделя в известие на уеб страницата на компанията.

Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2024 година Цените на останалите услуги, употребени от потребителите, като интернет, телевизия, домакински телефон, проекти за хора с увреждания, лизингови вноски, остават същите. Няма да се индексират и контракти за мобилни услуги за частни клиенти, подписани след 05.11.2023 година

Миналата седмица и другите два мобилни оператора в България – А1 и „ Виваком “, също обявиха такова желание. Абонатите на „ Виваком “ ще заплащат с 4.5% повече, в сравнение с предходната година, а в А1 още обмислят какъв ще е процентът на повишаване.

Индексация на месечните абонаменти такси е планувана в договорите и Общите условия. През 2023 година отново имаше покачване, отново през февруари.

Депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Ивайло Мирчев заяви по този мотив, че е реалистично до края на третото тримесечие на тази година Народното събрание да приложи ограничения за противопоставяне на картелните дейности на мобилните оператори, измежду които условия за нахлуване на нови играчи на пазара, нови правила за работа на комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите и промяна на съставите им.

Омбудсманът Диана Ковачева дефинира дейностите на телекомите като абсолютно възмутителни.
Напомни, че страната през предходната година е понижила на половина таксите на мобилните оператори, и по тази причина е учудена, че в този момент се стига дотук. През март предходната година служебният кабинет понижи с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да влагат повече пари в 5G мрежите си.

Телекомите подхващат индексиране на цените си с инфлацията за трета година подред без държавните институции да се намесват.

Покрай миналогодишното нарастване беше подложен въпросът, че е дискриминационно потребителят да не може да се откаже от контракта си, в случай че счита, че повишаването е непостижимо за него. Тогава „ Дневник “ изпрати въпроси на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Комисията за контролиране на известията (КРС), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и пресцентъра на Министерския съвет. За месец отговори бяха получени от КРС и Комисия за защита на конкуренцията. Според КРС едностранното повдигане на цените от страна на мобилните оператори поради инфлацията не съставлява изменение на изискванията на контракта, в случай че нарастването на цените по причина на инфлацията е планувано в контракта. КРС акцентира като решителен мотив в това отношение решение на Съда на Европейския съюз от 2014 година, според което клиентът няма право да приключи едностранно контракта си, без да заплаща неустойки.

На въпроса на „ Дневник “ към Комисия за защита на конкуренцията дали ще ревизира изказванията на депутати за евентуален картел сред трите мобилни оператора и дали има мнение по този въпрос, преди година от комисията дадоха отговор, че тя реализира непрекъснат мониторинг на пазара на телекомуникационните услуги и все още прави авансово изследване на държанието на трите мобилни оператора по отношение на индексацията на цените. Резултати от това изследване не бяха обявени след това.

В писмо до омбудсмана преди година и потребителската комисия изрече мнение, че клаузите за индексация не може да се квалифицират като неравноправни, тъй като инфлацията е отвън контрола на мобилните оператори, а откакто залегнали в контракта, не е едностранна смяна. Също по този начин и тъй като потребителите имали право да се срещнат авансово с клаузите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР