Йерун Дейселблум изигра важна роля за Европа в най-тежкия момент

...
Йерун Дейселблум изигра важна роля за Европа в най-тежкия момент
Коментари Харесай

Холандецът, който преведе еврозоната през кипърската криза

Йерун Дейселблум изигра значима роля за Европа в най-тежкия миг от гръцката дългова рецесия

Още по тематиката
Португалец оглави Еврогрупата

Победата на Мариу Сентену удостовери прогнозите, че той е любимецът.
4 дек 2017
Строител на капитализма: Йерун Дейселблум
24 мар 2017
Плащайте си почтено налозите, прикани Дейселблум

Впуснали сте се в неправилна борба, добавя финансовият министър на Холандия
11 сеп 2016
Еврогрупата даде зелена светлина за третия избавителен пакет за Гърция

Атина ще получи първите 13 милиарда евро по програмата до 20 август, МВФ продължава да упорства за орязване на дълга
16 авг 2015 Холандецът Йерун Дейселблум, който в понеделник ръководи последното си съвещание на Еврогрупата, се появи от нищото, с цел да се трансформира в медиатор със самочувствие. Той изигра значима роля за Европа в най-тежкия миг от гръцката дългова рецесия, написа " Дневник ".

Само два месеца откакто стана финансов министър на Холандия през ноември 2012 година, Дейселблум трябваше да поеме управлението на авторитетната Еврогрупа, сплотяваща 19-те финансови министри на еврозоната, и да се хвърли с главата напред в кипърската рецесия. Заради прямия си фасон беше упрекван за метода, по който се оправя със избавителните стратегии през 2013 година Най-често това се обясняваше с неналичието на опит при навигирането в подлите води на международната стопанска система в интервал на срив.

Дейселблум понесе рецензии за избавителния проект, който докара до затварянето на огромна кипърска банка, а по-късно провокира внезапен спад на пазарите, като сподели, че кипърският проект може да служи като модел за бъдещи избавителни проекти за неподготвено наблюдаване, което в последна сметка се оказа частично правилно.

Неподготвените изявления се трансфораха в жанр за него. Преди няколко месеца той провокира неодобрение измежду южноевропейците със саркастичната забележка, че избавените страни са похарчили парите си за алкохол и дами. Въпреки неравностите по пътя финансистът философски устоя на бурите и завършва мандата си като почитан началник поради невъзмутимия си и спокоен метод на работа.

Първият му пробив беше през 2014 година, когато оформи европейския банков съюз – упорит план, основан да не позволява данъкоплатците да заплащат за банкрута на банките. Въпреки упованията " Мистър Евро " реализира съглашение сред другите европейски институции, както и сред Германия и Франция. Това, което му лиши най-вече време обаче, беше третият избавителен проект за Гърция през 2015 година, когато в Атина на власт пристигнаха радикалните леви.

Роденият в Айндховен преди 51 година Дейселблум е учил стопанска система на селското стопанство в Холандия и бизнес в Ирландия и още първоначално се снабдява с репутацията на подмолен пълководец. Позициониран е в дясната половина на левоцентристката холандска Партия на труда, като споделя нейните проевропейски позиции и поддържа уравновесените бюджети и ограниченията за икономии. Тази позиция ще коства скъпо на него и на партията му, защото понесоха сериозна загуба на изборите по-рано тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР