Йенс Плотнер, външнополитически съветник на германския канцлер Олаф Шолц, съветникът

...
Йенс Плотнер, външнополитически съветник на германския канцлер Олаф Шолц, съветникът
Коментари Харесай

Петстранна среща в Берлин между Германия, САЩ, Великобритания, Франция и Турция

Йенс Плотнер, външнополитически консултант на немския канцлер Олаф Шолц, съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на Англия сър Стивън Лавгроув, Филип Ерера, общоприет шеф по въпросите на политиката и сигурността във френското външно министерство, и представителят на турския президент Ибрахим Калън през вчерашния ден са разговаряли в Берлин. Обсъдени са участието на Швеция и Финландия в НАТО, войната в Украйна, доставките на зърно, въпросите, свързани с Егейско и Средиземно море, както и районни въпроси като Сирия, Афганистан и Иран.

Турски медии цитират турски публични лица да декларират, че Анкара няма да се откаже от „ законните си искания “ в Егейско и Средиземно море, като в същото време се ангажират да продължат да поставят старания за разрешаване на разногласията по дипломатически път.

Участниците са подчертали смисъла на солидарността на алианса в интервал, когато световните последствия от войната в Украйна не престават, както и нуждата да се схване ясна позиция против тероризма. Откроили са смисъла на превозване на зърно в Черно море за международната продоволствена сигурност и самодейностите на Турция в това отношение. В подтекста на кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО Анкара е декларирала, че не може да се реализира прогрес без съответни стъпки във връзка с терористичните организации. Относно различията с Гърция в Егейско и Средиземно море Турция е декларирала, че няма да направи компромис със „ законните си права “.

Ибрахим Калън е уверил, че страната му ще продължи уверено да поставя старания за намиране на дипломатически решения на районните и световните рецесии. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР