Яйцата, заразени с фипронил, идват от птицеферма в Поликраище, съобщи

...
Яйцата, заразени с фипронил, идват от птицеферма в Поликраище, съобщи
Коментари Харесай

Заразените яйца идват от ферма в Поликраище

Яйцата, инфектирани с фипронил, идват от птицеферма в Поликраище, заяви bTV. Няма данни дали фипронилът предизвиква хронични резултати върху човешкото здраве.

Тодорка Янковска, зам.-председател на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) разяснява, че откритите инфектирани яйца са изтеглени от пазара.

Информацията, която подаваме с номерата върху черупката на яйцата е показателна - 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003. Така всеки консуматор може да огледа маркировката и да реши какво да предприеме.

Нормите не са животозастрашаващи, само че са повишени. Опасна доза за хранителни артикули е 0,723 мг в грам, а е открито 0,027 мг в грам количество на фипронил.

Богомил Николов от "Активни консуматори " позволи, че най-вероятно се касае за тези дезинфектанти, които са употребявани за обезпаразитяване на кокошките. "Затова би трябвало да има следствие ".

Направили сме инспекции във всички птицеферми у нас и не са открити други инфектирани яйца. Проверките текат и откакто приключим ще подадем информация на съответните органи, увери Янковска.

Ако се окаже, че източникът на тези дезинфектиращи артикули е един и е снабдявал цяла Европа с години, би трябвало да има строги наказания. Трябва да се проверява какъв е източникът, с цел да се избегне в бъдеще сходно нещо, разяснява Николов.

Няма количества под рестриктивната норма, по тази причина продуктът е бил на пазара, прибавят от БАБХ.

От организацията успокояват, че няма място за суматоха. „ В тези артикули вложеното количество е нищожно. То няма място при кокошките, само че е попаднало “.

Николов сподели, че не се опасява да употребява яйца, защото количествата са доста дребни.

Проверката продължава, евентуално става въпрос за потребление на препарат не по предопределение, посочи пред Българска национална телевизия лекар Кремена Стоева от Агенцията по сигурност на храните. Тя заяви, че над 100 000 яйца са блокирани сега в комерсиалните обекти, 109 000 са арестувани в склад, а на място във фермите са блокирани 152 000 яйца.

Досега няма данни дали фипронилът предизвиква хронични резултати върху човешкото здраве. Според някои оценки с откритото количество фипронил човек би трябвало да изяде най-малко 300 яйца за една седмица, с цел да окаже веществото въздействие на организма му. При натравяне с веществото признаците са замаяност, главоболие, потене, даже повръщане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР