Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП, след

...
Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП, след
Коментари Харесай

Вижте изказването на Явор Божанков, заради което бе изключен от групата на БСП

Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на Българска социалистическа партия, откакто направи остро изявление от трибуната в поддръжка на изпращането на оръжие за Украйна. Той се възпротиви на позицията на своята парламентарна група, която е " срещу ", а водачът й Корнелия Нинова нееднократно повтаря, че сходна военна помощ ни прави страна във войната. Божанков бе свикан да напусне Народното събрание, а все още не е дал отговор какво е окончателното му решение и дали ще остане самостоятелен народен представител.

Ето и думите, които стремително предизвикаха изключването на Божанков от групата.

" Не мога да се съглася, че това ни въвлича във войната. Македония също изпрати. Никой не би трябвало да се плаши. Нашата работа, като водачи, е да водим българския народ и въпреки да е мъчно, ние би трябвало да водим тях. Това е исторически миг освен за България, само че и за Европа. Решението е значимо и е алегорично и ще сложи България по пътя на нашия цивилизационен избор. Русия ни разгласи за неприятелска страна, без да изпращаме оръжие, без да участваме в спора. Няма нищо общо историческата признателност и просвета, и с обстоятелството, че Русия атакува Украйна.

И тук делението на цивилизационен свят и нецивилизационен свят е същинско - Русия, Северна Корея, диктаторски страни. От другата страна - съвременни демокрации. Ще е прекомерно лицемерно България да желае да е част от Програмите за възобновяване и развиване, само че да не е част от помощта за население, което стои на мрачно и студено, и е подложен на систематична експанзия. Жени и деца на минусови температури са подложени на систематичен тормоз, гнет и геноцид от Руската федерация. Този спор се води единствено тук. Оттук на Запад и в свободния либерален свят подобен спор няма. Никой няма подозрение коя страна е права и коя не е права.

Нормално е доста българи да бъдат комплицирани. Президентът сподели, че Русия ще завоюва тази война. Източници на съветска агитация и дезинформация, доста уеб сайтове споделят същото, само че 9 месеца това не е така явно. Когато човек пътува и се среща с други свои сътрудници от други западни страни, това също не е по този начин явно. И такава тематика там в действителност няма.

Без да съм специалист в тази тематика, се съгласявам с тази теза - след време ще ни съдят за това, какво сме споделили и по какъв начин сме дали своят вот. Аз съм безусловно уверен в своята позиция. С ясно схващане какви последици може да има тя за мен, по какъв начин може да се разчете, само че съм уверен в едно, желая да го кажа от тази естрада, да остане в стенограмите. И ще пристигна ден, в който ще беседваме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. И аз мога да ви кажа едно - Русия няма да завоюва тази война ".

32-годишният Божанков е правист, народен представител от гражданската квота на левицата от 44-ия парламент до настоящия, 48-и подред. И по едно и също време с това е ръководител на Асоциацията на рециклиращата промишленост в България. Той непроменяемо беше член на комисията по правни въпроси във всичките четири събрания, като в 48-то стана даже зам.-председател. Но бе изваден от нея, откакто се опълчи против позицията на партията за връщането на хартиената бюлетина. Божанков се включи в една от първите демонстрации в поддръжка на Украйна в столицата, а фотографията му паралелно до протестиращи с плакати на батальон " Азов " му донесе доста рецензии от редиците на социалистите.

Депутатът, който не е член на социалистическата партия, се трансформира в любим на ПГ на Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ, които заподозряха, че е изключен от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " още преди две седмици. Тогава Георги Свиленски отхвърли и успокои пленарната зала, че соцдепутатът е изпратен с решение на управлението на образование в Съединени американски щати. В сряда пък Божанков бе посрещнат след завръщането си с бурни овации.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР