Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където

...
Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където
Коментари Харесай

Денков в Брюксел: Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда

Ясно беше казано, че България ще има поддръжка на всички места, където има потребност. Това съобщи министър председателят Николай Денков пред български публицисти в Брюксел след днешните си срещи с ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той уточни, че с Фон дер Лайен са разискали интернационалните цели - Шенген, еврозоната, отбраната на границите на Европейски Съюз, помощта за Украйна. По мотив препоръчаните от България две имена за идващ еврокомисар министър председателят уточни, че Европейска комисия прави оценка извънредно високите им качества, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Николай Денков изрази очакване идващият отчет на комисията за върховенството на закона в Европейски Съюз да регистрира почтено и правилно постигнатия у нас прогрес. Там, където има недостатъци, чакам да бъдат ясно дефинирани, тъй че, в случай че някой има искания към България, да е ясно какви са претенциите, съобщи министър председателят. Отново стана дума, че би трябвало да водим двустранни диалози с Нидерландия и Австрия, това ще стане още на следващия ден, добави той. По неговите думи предвиратилните диалози демонстрират, че двете страни, които не поддържаха България за Шенген предходната година, в този момент чакат отчета.

Премиерът регистрира, че е много значимо да продължи съдействието с Турция в региона на миграцията и защитата на границите. Планирам в най-скоро време да потърсим среща с президента Реджеп Ердоган, с цел да можем дружно да работим в тази посока, съобщи Денков.

По въпроса с проекта за икономическо възобновяване от пандемията министър председателят изрази вяра идващото заплащане от бюджета на Европейски Съюз да бъде получено от България до края на годината, както е заложено в новия проектобюджет. Премиерът означи, че в последните месеци не е имало прогрес, тъй като не е имало ясна концепция по какъв начин да се изпълнят условията на Европейска комисия. Вече имаме концепция по какъв начин може да се подходи, в резюме споделих с ръководителя на Европейска комисия, уточни Денков. По неговите думи до няколко месеца се чака България да показа подробни планове за промени по проекта.

Според него е най-важно по какъв начин изоставането по проекта ще бъде преодоляно. Той разясни, че с цел да има второ заплащане, е належащо да бъдат признати още законови промени. По думите на премиера при започване на работата на неговото държавно управление половината от нужните промени не са били направени. Важно е този развой да върви " на конвейер ", с цел да можем да наваксаме, заключи министър председателят.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР