Ясни са кандидатите за членове на съдийската колегия в следващия

...
Ясни са кандидатите за членове на съдийската колегия в следващия
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Не гледам на следващия ВСС като на екзекутор на Иван Гешев

Ясни са претендентите за членове на съдийската гилдия в идващия състав на Висшия правосъден съвет от съдийската квота. Те са 15 – по-малко от миналата акция за номинации за сегашния състав на Висш съдебен съвет.

" Основната причина е, че в последните години съставите на висшите правосъдни препоръки дотам изложиха гилдията, че хората не желаят да стават част от това ", съобщи пред БНР арбитър Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, член на Съюза на съдиите.

" Безпрецедентно е, че тази година има малко претенденти. Няма претенденти от висшите съдилища, даже от апелативните съдилища ", означи Куцкова в предаването " Преди всички ".

" Кандидатите са млади сътрудници от равнище областен съд, има и от областен съд, което до момента не се е случвало. Явно млади сътрудници са решили да поемат този риск. Не бихме могли да ги заподозрем в персонален интерес, защото Народното събрание анулира кариерните бонуси. "

" Аз не виждам на идващия Висш съдебен съвет като на екзекутор на Иван Гешев ", акцентира Нели Куцкова, съгласно която системата има доста други наболели проблеми, измежду които са да вземем за пример " затлачените състезания ".

" Цялостната активност на правосъдната система е замръзнала от тези състезания, които от години са спрели на едно място. "

Тя счита, че Народното събрание би трябвало да стартира да обмисля своята част от кандидатурите за новия Висш съдебен съвет още от през днешния ден, " тъй като виждате какъв брой е комплицирано в четириколесната коалиция ".

Относно възможните промени за това по какъв начин да работи кадровият орган на съдената система Куцкова уточни, че има и плюсове в непостоянно работещ Висш съдебен съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР