Ясен е причинителят на стомашно неразположение на учениците от Спортното

...
Ясен е причинителят на стомашно неразположение на учениците от Спортното
Коментари Харесай

Норовирус е причинил стомашното неразположение на 65 пловдивски ученици

Ясен е причинителят на стомашно неразположение на учениците от Спортното учебно заведение в Пловдив. В 10 от 11 фекални проби са изолирани норовируси. Това съобщи пред Радио Пловдив лекар Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив, откакто дойдоха резултатите от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

16 деца от образователното заведение бяха приети в болница на 14 септември в Инфекциозна клиника с хранително неразположение. Те към този момент са добре и са клинично здрави.

„ Установихме етиологичния извършител на хранителната интоксикация. Оказа се, че е норовирус “, сподели лекар Панайотова. Тя изясни, че норовирусите са ентеровируси, които по доста механизми могат да провокират заразяване.

„ Най-често това се случва посредством недобре измити листни зеленчуци или морски храни. Много са устойчиви на високи температури. Не можем да кажем кой е източникът, само че причинителят е норовирус “, сподели още лекар Панайотова. Според нея не може да се изключи храната като източник на болестта, защото няма по какъв начин толкоз доста деца едновременно да получат едни и същи признаци. „ Според нас пътят е посредством хранителен артикул, само че не можем да кажем кой е този хранителен артикул “, разяснява още лекар Милена Панайотова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР