Ясен е броят на ваксинираните учители и ученици, както и

...
Ясен е броят на ваксинираните учители и ученици, както и
Коментари Харесай

50% от учителите ще посрещнат първия учебен ден защитени срещу Covid-19

Ясен е броят на имунизираните учители и възпитаници, както и какъв брой от преподавателите към този момент са се преборили с вируса. Малко над 30% от учителите са имунизирани и малко над 20% са преболедували Covid-19 и имат антитела. Данните са към 27 август.

Това значи, че повече от 50% от учителите ще посрещнат първия образователен ден предпазени. Цифрите бяха оповестени от министъра на образованието Николай Денков в предаването " Тази заран " по бТВ. По думите му сред учениците процентът на имунизираните е още по-нисък – едвам към 2%.

" Не се справихме с имунизирането на учители, тъй като има съмнение в обществото. Това е явно за всеки. Направихме акция, аз самият постоянно приканвам всички да се имунизират, само че за жалост има хора, които приказват други неща ", сподели Денков във връзка имунизационната акция в образованието.

Задача на родителите е да убедят учениците да се имунизират, тъй като това е за тяхно положително.

Такова е мнението на министъра, който въпреки всичко се похвали, че учебната година ще стартира присъствено на всички места в страната. Той напомни, че сред учениците би трябвало да има отдалеченост, както и сред родителите, в случай че участват. Денков не пропусна да подсети, че са нужни маски.

Дистанционно образование

Има повече изясненост и по въпроса за противоепидемичните ограничения, които ще се ползват тази година. Просветният министър изясни, че в случай че Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за прекосяване към отдалечено образование, тогава няма вид МОН да не се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, всяко едно образователно заведение и област преценят сами дали това е неотложно, или не, според от локалната епидемиологичната картина.

Превантивни проби

" МОН не дава проби за тестване на децата, а РЗИ. Има три типа, само че би трябвало 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица ", посочи Денков по отношение на скрийнинга на учениците за Covid-19. В момента тече и акция за скрийнинг на учителите преди старта на образователната година.

" До момента 20 хиляди учители са декларирали, че желаят да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна ", сподели още министърът.

Деца в риск

" Около 5% от децата не са обхванати от просветителната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7 клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са подготвени да преминат към 8. клас ", разяснява проф. Денков.

Според последните планове на МОН към 20 хиляди деца няма да стартират образователната година, а както и самият образователен министър означи, отдалеченото образование е пагубно най-много за тези, които не са стимулирани.  

 
Кои страни имунизират деца над 12 години и по какъв начин се оправят дотук?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР