Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече

...
Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече
Коментари Харесай

Императорът и премиерът на Япония отбелязаха годишнината от капитулацията на страната във ВСВ

Японският министър председател Шиндзо Абе се зарече през днешния ден Япония в никакъв случай повече да не взе участие във войни, говорейки на паметна гала в Токио във връзка 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората международна война, заяви Българска телеграфна агенция.

"Трагедията на войната в никакъв случай към този момент не би трябвало да се повтори. Ние сме изпълнени с решителност да останем правилни на това заричане и да продължим в съдействие с цялата интернационална общественост да решаваме най-различни проблеми ", сподели той, като уважи паметта на всички японци, починали във войната.

Церемонията в зала "Нипон будокан " бе лимитирана до по-малко от една десета от миналогодишния си размер, с цел да се ограничи разпространяването на COVID-19. След оповестената минута безмълвие с послание към нацията се обърна и император Нарухито. Той изрази убеденост, че японският народ с обединени старания ще преодолее епидемията от ковид и обвързваните с нея компликации.

"С възприятие на надълбоко разкайване откровено искам Япония в никакъв случай повече да не взе участие във война ", съобщи той.

Нарухито предходната година смени на Трона на хризантемата татко си Акихито и е внук на император Хирохито, в името на който японските бойци се сражаваха във Втората международна война. В нея починаха 3,1 млн. японци, от които 800 000 са единствено жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. Именно Хирохито на 16 август 1945 година, единствено седмица след атомните бомбардировки, в радиообръщение към своите жители призна, че страната повече не е в положение да продължи войната и е принудена да одобри изискванията на спечелилите, изложени в Потсдамската декларация. Актът за безусловната капитулация бе подписан на 2 септември на борда на американския военен транспортен съд "Мисури " в Токийския залив. Това бе и формалният завършек на Втората международна война.

Нарухито, на 60 година, е първият японски император, роден след войната. Традиционната гала се предаваше директно по японската социална телевизия.

Премиерът Абе изпрати по-рано тази заран ритуални блага в храма Ясукуни, където са вписани имената на милиони японски бойци, починали в тази и предходни войни. Сред тях са и 14 японски военачалници, наказани на гибел за военни закононарушения на следвоенния арбитражен съд в Токио.

Поради това всяка сходна демонстрация на японски политик се посреща с отвращение от Китай и Южна Корея, тежко потърпевши от японската експанзия през войната. Абе избягна персонално посещаване в храма, само че на поклонение там през днешния ден отидоха 4-ма министри от неговото държавно управление, които предадоха и даровете му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР