Японският премиер Шиндзо Абе инспектира пехотинци на Пекинския площад Тянанмън

...
Японският премиер Шиндзо Абе инспектира пехотинци на Пекинския площад Тянанмън
Коментари Харесай

Премиерът на Япония е на посещение в Китай

Японският министър председател Шиндзо Абе инспектира пехотинци на Пекинския площад Тянанмън по време на рядко посещаване в Китай , защото връзките не престават да се усъвършенстват и двете страни се сблъскват с провокации пред американския президент Доналд Тръмп.

Отношенията сред двете най-големи стопански системи в Азия се усъвършенстваха през последните години , откакто през 2012 година те потънаха в нови, когато Токио " национализира " оспорваните острови, декларирани от Пекин.

Връзката бързо се затопли, защото Тръмп порази солидните цени за Китай, като насочи японския експорт в напъните си да понижи комерсиалния недостиг на Съединени американски щати, макар че има персоналните си връзки с Абе и китайския президент Син Джипинг.

 Япония разгласи нова ера в връзките с Русия, подписват кротичък контракт
Япония разгласи нова ера в връзките с Русия, подписват кротичък контракт

Липсата на кротичък контракт не е естествена

Абе и Ли се чака да обсъдят по какъв начин да се ускори икономическото съдействие сред втората и третата по величина стопанска система в света.

Абе донесе делегати от 500 японски компании, които се стремят към повишен достъп до солидния пазар на Китай, а Пекин се интересува от японската технология и корпоративното ноу-хау.

" Въпреки че Съединени американски щати са много авторитетен фактор във връзките сред Китай и Япони я, резултатът е стеснен ", написа китайският националистически вестник " Глобален таймс ".

" Ако Пекин и Токио имат намерение да възнамеряват бъдещите си двустранни връзки въз основа на отношението на Вашингтон, те ще се изгубят ", осведоми държавният вестник.

Абе и Ли евентуално ще се съсредоточат върху редица евентуални покупко-продажби, в това число взаимни вложения в инфраструктура в районни страни, в това число Индонезия и Филипините.

Последното публично посещаване в Япония от страна на японския министър председател беше през 2011 година

Поради неподходящата среща през 2014 година сред Абе и Ли в региона на срещата на върха, имаше визити на министрите от двете страни и омекотяване на реториката. Ли посети Токио през май.

Тридневното пътешестване на Абе, което стартира в четвъртък, основава опция Ли да посети Япония през идната година.

Абе и Ли към този момент се срещнаха в четвъртък по време на банкет, с цел да отпразнуват подписването на контракта, който сложи японските и китайските връзки още веднъж на път след Втората международна война.

По време на събитието Ли прикани страните " взаимно да предизвикват районния мир " и " да защитят многостранността и свободната търговия ", съгласно държавния ефирен оператор CCTV.

От своя страна Абе съобщи: " Япония и Китай играят незаменима роля в икономическото развиване на Азия и даже в света " и двете страни би трябвало да работят дружно за " поощряване на международния мир и разцвет ", съгласно CCTV.

Преди да се насочи към Пекин, Абе означи, че ще разиска и Северна Корея и териториалните страхове - призовавайки се да трансформира " Източното Китайско море в море от мир, другарство и съдействие ".

Само дни преди пътуването на Абе, Токио подаде публична тъжба, откакто китайски кораби обикаляха към оспорваните острови, които Токио назовава сенкаку и пекинските етикети на островите Диаоу.

Японските медии оповестиха, че Ейб се надява, че визитата ще докара до мека победа на властта под формата на дипломация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР