Японският кабинет ще предлага пари на националните компании, за да

...
Японският кабинет ще предлага пари на националните компании, за да
Коментари Харесай

Токио ще плаща на компании да напуснат Китай

Японският кабинет ще предлага пари на националните компании, с цел да реалокират заводите си от Китай назад вкъщи или на други места в Югоизточна Азия, оповестява организация "Блумбърг ", базирайки се на информация на японски медии. Това е част от нова държавна стратегия, чиято цел е да подсигурява снабдителните вериги и да понижи зависимостта си от индустриалните мощности в Китай.

Петдесет и седем компании, в това число частното сдружение за произвеждане на маски за лице Iris Ohyama и колосът в региона на електрониката Sharp Corp., ще получат общо 57.4 милиарда йени под формата на държавни дотации, разгласи на 17 юли министерството на стопанската система, търговията и индустрията. Според обособена информация, други 30 компании също ще вземат пари, с цел да реалокират производството си във Виетнам, Мианмар, Тайланд и в други страни от Югоизточна Азия, без да дава детайлности за размера на обезщетенията.

Токио ще заплати общо 70 милиарда йени за плануваната самодейност, твърди локалният ежедневник "Никей ". Плащанията ще са част от програмата за 243.5 милиарда йени, която държавното управление пусна през април, с цел да понижи зависимостта си от китайските вериги за доставки.

С утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Китай и задълбочаването на комерсиалната война се разгорещиха повсеместните полемики в Америка и по света по какъв начин да "развържат " стопанските системи и компаниите от азиатския исполин. Решението на Токио е сходно на политиката на Тайван през 2019-а, целяща да върне назад вкъщи вложенията си в Китай. Досега нито една страна не е задействала съответна политика за поощряване на смяната.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Япония при естествени условия и японските компании имат големи вложения в могъщия си комшия. Избухването на пандемията от ковид навреди на тези стопански връзки, както и на катйският имидж в Страната на изгряващото слънце. Правителството на японския министър председател Шиндзо Абе се пробва от години да усъвършенства връзките с Пекин след анти-японските безредици през 2012-а. COVID-19 и продължаващият териториален спор за островите и за газовите полета в Източнокитайско море обаче попречват тези старания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР