Японският безпилотен лунен космически апарат е предал данни от анализ

...
Японският безпилотен лунен космически апарат е предал данни от анализ
Коментари Харесай

Японската сонда е на път да разкрие произхода на Луната

Японският безпилотен лунен галактически уред е предал данни от разбор на 10 лунни скали, които могат да оказват помощ да се намерят данни за произхода на естествения сателит на Земята. Това разгласи в сряда чиновник на Японската организация за проучване на галактическото пространство, представен от АП. (Видеото е архивно.)

В продължение на четири дни „ Интелигентният модул за проучване на Луната “, или SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) - който кацна на Луната предишния месец, е употребявал многолентовата си спектрална камера за проучване на състава на лунните скали, сподели ръководителят на плана на Японската организация Шиничиро Сакай. 



Лунната задача е първата за Япония. Космическият уред извърши историческо точно кацане на 20 януари, макар че се прилуни по неверен метод. Първоначално слънчевите му панели не съумяха да се ориентират вярно и бяха изключени след къса връзка със Земята. Но на осмия ден те започнаха да работят, което му разреши сполучливо да възвърне връзката с командния център на Японската организация на Земята. 

Черно-бяла фотография, предадена скоро след повторното активиране на SLIM, показваше неравната лунна повърхнина, в това число шест скали. В последна сметка апаратът получи данни от общо 10 скали, като всички те бяха наречени на породи кучета, като „ Акита ину “, „ Бийгъл “ и „ Шиба ину “.

„ Надяваме се, че анализът на скалите ще ни насочи към произхода на Луната “, споделя Сакай. Чрез сравняване на минералния състав на лунните скали с този на Земята учените биха могли да схванат дали скалите имат общи детайли, сподели той. Според хипотезата за „ гигантския удар “ се счита, че Луната се е образувала вследствие на конфликта на Земята с друга планета и от тях се е откъснала по-малка маса.

Екипът на Японската организация е очаквал SLIM да изследва и проучва единствено една канара, тъй че съществуването на данни за 10 скали е мотив за празнуване, което подтиква екипа да продължи да учи произхода на Луната. 

В момента SLIM „ спи “ в следващата лунна нощ, която ще продължи до края на февруари. Все още не е известно дали сондата и нейният спектроскоп ще оцелеят при супер ниските нощни температури и ще могат да се „ разсънят “, когато слънчевата светлина изгрее още веднъж.



Космическият уред е кацнал на към 55 метра от задачата си, наоколо до кратера Шиоли - регион, затрупан с вулканични скали. Това е най-прецизното кацане спрямо предходните лунни задачи, които нормално се насочваха към равнинни области с широчина най-малко 10 км. 

Ако спускаемият уред не беше претърпял в последния миг щета в един от двата съществени мотора, която докара до по-трудно от плануваното кацане, прилуняването на SLIM се очакваше да бъде единствено на няколко метра от задачата, обясниха от Японската организация.

С това кацане Япония стана петата страна в света, достигнала Луната, след Съединени американски щати, Съветския съюз, Китай и Индия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР