Японският автомобилен производител Toyota през периода януари-ноември 2023 г. е

...
Японският автомобилен производител Toyota през периода януари-ноември 2023 г. е
Коментари Харесай

Тoyota произведе рекордните 9,23 милиона автомобила, но изостава при електрическите

Японският авто производител Toyota през интервала януари-ноември 2023 година е нараснал световните индустриални размери с 11% - до 9,23 милиона коли, съгласно данните, оповестени на уеб страницата на компанията. Това е по-високо от предходния годишен връх на компанията от 9,05 милиона автомобила, подложен през 2019 година.

Продажбите на Toyota за изтеклите 11 месеца на годината са се нараснали със 7% и възлизат на 9,37 милиона автомобила.

Продажбите в Съединени американски щати през януари-ноември са се нараснали с 5% (до 2,02 милиона автомобила), в Европа - с 8% (до 1,02 милиона), в Япония - с 31% (до 1,56 милиона). Междувременно продажбите в Китай са паднали с 2% до 1,72 милиона автомобила.
 Световен връх: 300 милиона коли създаде Toyota от основаването си
Световен връх: 300 милиона коли създаде Toyota от основаването си

Най-произвежданият модел е Corolla с тираж от над 50 милиона единици

Глобалните продажби на коли Toyota с електрически мотори за 11-те месеца са се нараснали с 34% - до 3,34 милиона, в това число хибриди (HEV) - с 30%, до 3,1 милиона Продажбите на изцяло електрически транспортни средства (BEV) са се нараснали повече от пет пъти, до 95,2 хиляди.

Toyota Motor рискува да остане изостанала в революцията на електрическите транспортни средства и новият началник Коджи Сато даде обещание да навакса, написа Reuters. Но и през 2024 година най-големият актив на компанията в тази област ще бъде водачеството при хибридите на акумулатори и колите на газ.
 Toyota Motor вкарва нов прийом за сглобяване на коли
Най-голямата автомобилостроителна компания в света вкарва нов прийом за сглобяване на коли

Сглобяването на конвейр отива в историята

Но има прогрес. Продажбите на чисто електрически коли на Toyota наподобява ще се учетворят през 2023 година по отношение на 2022 година, въпреки и от ниска база. А през октомври компанията разгласи " софтуерен пробив " в твърдотелните акумулатори, обещавайки доста по-дълъг обсег и по-бързо зареждане.

Главният проект на Сато ще отнеме време: моделите от последващо потомство излизат на асфалта едвам през 2026 година, отбелязва Ройтрс. Но и темпото на противниците се забави, дружно с търсенето. Глобалните продажби на електрически транспортни средства са малко под 10 милиона през първите девет месеца на 2023 година, съгласно Canalys, което допуска почти 30% нарастване за цялата година. Това е по-малко от трицифрените облаги през 2021 година General Motors и Ford Motor понижиха или отложиха капиталовите си проекти за EV, до момента в който спадащите цени понижиха оперативния марж на облагата на Tesla.
 Новата Toyota C-HR, създадена особено за Европа
Новата Toyota C-HR, създадена особено за Европа

Цената на Toyota C-HR с 1,8-литров хибриден мотор стартира от 34 990 евро

Междувременно Toyota разполага със зряла технология, която може да употребява под формата на хибридни транспортни средства. Компанията е пионер в тази композиция от акумулаторен мотор и газов мотор с Prius през 1997 година Идеята се радва на подем в Съединени американски щати и Китай, а анализаторите от Nomura считат, че по-високите цени на петрола ще ускорят използването й през 2024 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР