Японски специалисти за пръв път присадиха тъкани от сърдечния мускул,

...
Японски специалисти за пръв път присадиха тъкани от сърдечния мускул,
Коментари Харесай

Присадиха тъкани от стволови клетки за лечение на сърдечно заболяване

Японски експерти за пръв път присадиха тъкани от сърдечния мускул, основани от индуцирани плурипотентни стволови кафези, за лекуване на тежко сърдечно заболяване, съобщи ТАСС. Това оповестиха виновни за лекуването на пациента лекари от университета в Осака.

Той бил диагностициран с тежък етап на исхемична кардиомиопатия, при която кръвоносни съдове са запушени и кръвта не може да стигне до сърдечния мускул. На пациента били присадени три " листа " тъкани, основани от индуцирани плурипотентни стволови кафези. Благодарение на тях ще се образуват нови кръвоносни съдове и сърдечните функционалности ще бъдат възобновени, означиха от университета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пациентът е понесъл добре хирургичната намеса. Лекарите възнамеряват за три години да извършат още минимум 9 сходни хирургични интервенции, с цел да се убедят, че употребяваният способ на лекуване е сполучлив.

От сложени под химично влияние индуцирани плурипотентни стволови кафези може да се образуват всевъзможен тип кафези. Теоретично видяно, това дава опция да се отгледат тъкани за разнообразни органи. Редица специалисти обаче са мнение, че трансплантацията на отгледани тъкани е обвързвана с риск от злокачествени тумори. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР