Японската корпорация Мицубиши Кемикълс (Mitsubishi Chemical) е разработила пластмасови пликове,

...
Японската корпорация Мицубиши Кемикълс (Mitsubishi Chemical) е разработила пластмасови пликове,
Коментари Харесай

В Япония изработиха разградими в морска вода найлонови пликове

Японската корпорация " Мицубиши Кемикълс " (Mitsubishi Chemical) е създала пластмасови пликове, които могат изцяло да се разтворят в морска вода, заяви японската социална телевизия, представена от съветската организация ТАСС.

Пликовете са направени от специфичен материал, съдържащ захарна тръстика, който е изцяло еднакъв на найлона. Според японската компания, такива пликове могат да се разложат изцяло в морската вода в границите на единствено една година.

Корпорацията е уверена, че създаването ще помогне в битката за понижаване на пластмасовите боклуци в моретата и океаните. В момента се приготвя всеобщо произвеждане на тези торби.

От 1 юли тази година във всички магазини в Япония би трябвало да се заплаща за пластмасовите торби за покупки. Според японските управляващи, тази мярка би трябвало да помогне за понижаване размера на пластмасовите боклуци в страната и по крайбрежието ѝ. Магазините са длъжни да оферират на клиентите и безвъзмездни пликове, направени от биоразградими растителни нишки. Гражданите са призовани също да вървят за покупки със лични чанти за понижаване на размера на употребяваните пластмасови пликове.

По данни на Организация на обединените нации, на Земята всеки ден се създават към 300 милиона тона пластмасови боклуци, като почти 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се трансформира в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което към този момент е световен проблем. Правителството на Япония създава ограничения, които до 2050 година да изключат изцяло опцията от територията на страната в океана да попаднат пластмасови боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР