Японската компания iSpace съобщи, че нейната мисия до Луната вероятно

...
Японската компания iSpace съобщи, че нейната мисия до Луната вероятно
Коментари Харесай

Япония изгуби Белия заек минути преди да кацне на Луната

Японската компания iSpace заяви, че нейната задача до Луната евентуално се е провалила. Тя се надяваше да стане първата частна компания, която сполучливо ще достави проучвателен робот на Луната. Комуникацията с модула за кацане на Луната Hakuto-R („ бял заек “ на японски) беше изгубена минути преди да се приземи.

„ Комуникацията беше изгубена, тъй че би трябвало да приемем, че не сме съумели да кацнем на повърхността на Луната “, съобщи основният изпълнителен шеф на iSpace Такеши Хакамада, до момента в който инженерите в Токио се опитваха да възстановят връзката. Сега те се пробват да схванат какво се е объркало. Съдбата на първия частен галактически уред е неразбираема, само че най-вероятно той се е разрушил при опита за кацане.

Според Хакамада галактическият транспортен съд е бил изстрелян от „ Кейп Канаверал “ във Флорида с ракета на SpaceX през декември предходната година и е извършил осем от десетте си задания, резултатите от които ще послужат за подготовка на идващия опит на iSpace да приземи лунен модул. Той е плануван за 2024 година Космическият транспортен съд за него към този момент е в развой на създаване.

Ако кацането на модула Hakuto-R беше сполучливо, японската галактическа стратегия щеше да получи подтик на развиване, макар последните си неуспехи. Модулът носеше няколко лунни апарата, в това число дребен японски модел, създаден от Агенцията за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА) в съдействие с производителя на играчки „ Такара Томи “. На борда се намираше и роувърът „ Рашид “, конструиран от Обединените арабски емирства.

Досега единствено Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Китай са осъществили меко кацане на повърхността на Луната, като стратегиите им са финансирани от страната. Опитите на Индия и на частна компания от Израел се провалиха.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР