Управляващата партия Грузинска мечта, която настоява за приемането на закона,

...
Управляващата партия Грузинска мечта, която настоява за приемането на закона,
Коментари Харесай

Многохилядни протести и напрежение в Грузия заради закона за чуждите агенти

Управляващата партия " Грузинска фантазия ", която упорства за приемането на закона, събра десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси.

Медиите оповестяват за повече от 100 000 души, които са били докарани в столицата с рейсове от всички елементи на страната.

Това беше реакция на продължаващите от няколко дни всеобщи митинги против закона, който съгласно съперниците му е въодушевен от съветски закони, целящи да управляват гражданското общество, разяснява ДПА. По време на митинг в неделя вечерта се стигна до конфликти с полицията.

Правната комисия на грузинския парламент нощес приготви второто четене на противоречивия закон. До съвещанието не бяха позволени 14 членове на опозицията.

Проектозаконът планува неправителствените организации да би трябвало да разкриват задграничните си източници на финансиране, напомня Българска телеграфна агенция. Правителството твърди, че това има за цел да обезпечи по-голяма бистрота и да затегне контрола върху задграничното въздействие.

Тбилиси през вчерашния ден более 100 тыс вышли, такого не припомню
Борется народ свободный.
Говорят что по подсказке планируют свозить вату из регионов на антиевропейский протест. Грузины поговаривают,что за этим последует ввод рашнявых мусоров,потому что пизделовка тъкмо будет
— Echidna (@Mahatma_zoo)

Много от плановете за поощряване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, в това число със средства от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Критиците се притесняват, че този закон, основан по съветски пример, ще бъде употребен за прекъсване на паричните потоци и за гонене на прозападни групи.

Бившата руска република Грузия е насочена към Запада и е претендент за присъединение към Европейски Съюз, отбелязва ДПА. Правителството на " Грузинска фантазия " също поддържа доближаването с Европейски Съюз, само че в това време се застъпва за поддържане на положителни връзки с Русия.

: Demonstrators face police officers in front of the Georgian parliament in Tbilisi during a rally against a controversial " foreign influence " bill, which Brussels warns would undermine Georgia's European Union membership aspirations, April 28, 2024.
— Voice of America (@VOANews)

Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е мощният човек в партията, нощес упрекна Запада, че употребява Грузия, сходно на Украйна, като пушечно месо в битката против Москва.

Европейски Съюз и доста от неговите страни членки остро разкритикуваха законопроекта за така наречен задгранични сътрудници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР