Япония започва да изпуска радиоактивни води от АЕЦ Фукушимав Тихия

...
Япония започва да изпуска радиоактивни води от АЕЦ Фукушимав Тихия
Коментари Харесай

Япония започва да изпуска вода от АЕЦ Фукушима

Япония стартира да изпуска радиоактивни води от АЕЦ " Фукушима " в Тихия океан в четвъртък. Операцията се чака да продължи десетилетия.

Решението на японското държавно управление провокира остри рецензии поради терзания от замърсяване както в Япония, по този начин и в прилежащите страни.

Япония възнамерява да стартира изпускането на над милион и 300 хиляди тона вода от зоната на " Фукушима ". Атомната централа аварира през 2011 година.

Тогава опустошително цунами провокира най-голямата нуклеарна злополука след тази в Чернобил. За охлаждането на развалените реактори са употребявани големи количества вода.

Заедно с дъждовните и подпочвените води от региона с нараснал радиационен декор тя е събирана години наред в резервоари, чиито потенциал ще бъде напълнен до 2024 година.

Ето за какво се постанова да стартира изпускането ѝ. Международната организация за атомна сила даде позволение за това.

Токио увери, че рисковите радиоактивни детайли от водата са отстранени като се изключи трития, който е в дребни количества и не съставлява опасност за околната среда.

" Изпускането се чака да стартира на 24 август, в случай че времето и морските условия го разрешават ", съобщи министър председателят на Япония Фумио Кишида.

Решението на Токио провокира паника в прилежащите страни. Китай упрекна Япония в " случайно изхвърляне на нуклеарно нечиста " вода от Фукушима и дефинира взетото решение като егоистично и безконтролно.

" Правителството на Япония безочливо трансферира риска от нуклеарно замърсяване върху целия свят. Китай изрично се опълчва на взетото решение. Океанът е благосъстоятелност на цялото човечество и не може Япония да изпуска случайно отпадни води ", сподели още Уанг Уенбин, представител на китайското външно министерство.

Хонконг наложи ограничавания върху вноса на морски блага от Япония. От четвъртък влиза възбрана за импорт на японски морски деликатеси за хонконгския пазар.

Много от японските риболовци, които разчитат на улов в зоната край Фукушима, считат, че ще изгубят клиентите си поради терзанията от ново замърсяване на региона.

Протести против проектите на Токио имаше на доста места и в Япония, и в прилежащите страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР