Япония започна да изпуска в Тхия океан обработена радиоактивна вода

...
Япония започна да изпуска в Тхия океан обработена радиоактивна вода
Коментари Харесай

Азиатските страни забраняват внос на морските дарове, зарди изпускане на вода в Тихия океан от Фукушима

Япония стартира да изпуска в Тхия океан обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „ Фукушима “. Това провокира митинги, гневни рецензии и даже забрани за импорт на морски блага, оповестява Ройтерс.

Изхвърлянето на радиоактивните води е основна стъпка в извеждането от употреба на централата, откакто тя беше разрушена през март 2011 година при мощно земетресение с магнитуд 9 и последвало цунами. Това докара до увреждането на три реактора.
Японското държавно управление подписа проекта за изпускането на водите от централата преди две години и получи зелена светлина от нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации предишния месец. В четвъртък (24 август) стартира изхвърлянето на общо 7800 кубически метра - еквивалент на към три олимпийски басейна с вода. Целият развой ще продължи 17 дни.
В Токио десетки протестиращи се събраха пред централата на оператора на централата. Те носеха плакати и упорстваха TEPCO да съблюдава обещанието си за запазване на водата в резервоари. В същото време в крайбрежния град Пусан, Южна Корея екоактивисти покриха плажа със знака за радиоактивност.
Обществената угриженост в Южна Корея остава висока – множеството хората там показват угриженост по отношение на сигурността на морските блага и замърсяването на океана. Премиерът на страната прикани японското държавно управление „ транспарантно и отговорно да разкрива информация по време на процеса на освобождение на радиоактивната вода “. Той уточни също по този начин, че възбраната за импорт на риба и други хранителни артикули от региона на „ Фукушима “ остава в действие.
Стотици хора стачкуваха и в Хонконг, където влезе в действие възбраната за консумация на японски морски артикули от 10 префектури. Демонстрантите държаха и обезличени портрети на японския министър председател Фумио Кишида и ръководителя на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси - те символизират китайски траурен обред.
Междувременно Китай още веднъж изрази мощна съпротива и осъди решението на Япония, наричайки действието „ извънредно егоистично и извънредно безконтролно “. Пекин също по този начин разгласи, че постанова цялостна възбрана на всички морски артикули, които са импортирани от Япония.   В отговор на това Япония изиска Китай неотложно да анулира възбраната си за вноса и да се премине към „ една естествена полемика по отношение на въздействието на изпускането на радиоактивна вода “.   Любопитен е обстоятелството, че Япония изнася за Китай морски артикули на стойност към 600 млн. $ в границите на една година (данните се за 2022 г.). Хонконг е вторият огромен пазар за японските рибари. Продажбите единствено за Китай и Хонконг съставляват 42% от целия японски експорт през 2022 година, сочат още държавните данни.
„ Япония ще изпуска нечиста вода от централата през идващите 30 години. Ядрената злополука във „ Фукушима “ не е завършила. Този път единствено към 1% от водата ще бъде освободена. Ние обаче би трябвало да се борим против дълготрайното изхвърляне на нечиста вода “, споделя 71-годишният японец Джун Иизука.

„ Ядосан съм от неочакваното известие, че Япония стартира да изпуска тази вода в океана. Това е смущаващо. Още повече съм сърдит за нашия президент Юн Сук-йол, който мълчи за това. Живея на брега на морето, тъй че обичам риба. Сега ще би трябвало да понижа количеството риба, което хапвам. Но повече се тормозя дали в действителност би трябвало да храним децата си с риба “, изяснява и корейският екоактивист Парк Джон-куон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР