Япония се сдоби с нов остров, след поредица подводни вулканични

...
Япония се сдоби с нов остров, след поредица подводни вулканични
Коментари Харесай

Ето го новия остров в Япония

Япония се снабди с нов остров, след поредност подводни вулканични изригвания, почнали още предишния месец. Островът обаче няма да просъществува дълго време, тъй като насъбраните пепел и камъни ще бъдат отнесени от вълните, споделят специалисти.

Япония получи още един остров, който да добави към към този момент впечатляващата си сбирка, откакто подводно вулканично изригване на 1200 км (745 мили) южно от Токио сътвори нова земна маса, оповестява Гардиън, цитира Нова Варна.

Експерти споделиха, че дребният остров се е появил след поредност от изригвания, почнали през октомври покрай остров Ивото, част от веригата острови Огасавара в западната част на Тихия океан.

Фукаши Маено, доцент в Института за проучване на земетресенията на Токийския университет удостовери, че фреатомагматични изригвания – тип избухливо изригване, което е резултат от взаимоотношение на магма с вода – са зародили на към километър от Ивото, образувайки земна маса от към 100 метра в диаметър.

Маено, който прелетя над мястото в края на октомври, сподели пред организация Киодо, че стълбове пушек и пепел с височина над 50 метра се издигат на всеки няколко минути по време на изригванията.

Той също по този начин е бил очевидец на огромни скали, летящи във въздуха, и ленти от кафяви пемзи, плаващи в морето, които са трансформирали цвета си вследствие на изригването, заяви Киодо.

Районът е привикнал с трагични прояви на вулканична активност. Японската метеорологична организация сподели, че сходни изригвания са били следени покрай Ивото сред юли и декември предходната година и през юни тази година.

Япония печели нови острови, само че от време на време се случва и да ги губи. Смята се, че Есанбе Ханакита Коджима, който се намира на 500 метра от брега на Хокайдо, се е потопил под вълните неусетно през 2018 година

Никой не разбра, че е липсващ, до момента в който създателят Хироши Шимизу не посети региона, с цел да напише продължение на своята книга с картинки за „ скритите “ острови на Япония.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР