Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 година насам, информира

...
Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 година насам, информира
Коментари Харесай

Япония с най-висок дефицит от 2014 година заради нарастващата цена на петрола


Япония записва най-високия си недостиг от 2014 година насам, осведоми Агенция Ройтерс. Скокът в разноските за импорт на нефт компенсира облагите в приходите от вложения, с продължаваща неустановеност заради рецесията в Украйна и пандемията от COVID-19.

Сегашните данни акцентират мощната взаимозависимост на японската стопанска система от вноса на артикули и първични материали, което докара до увеличение на комерсиалния недостиг.

Япония е третата икономическа мощ в света. Тя записва недостиг от 1,1887 трилиона йени (10,31 милиарда долара) през януари.

Това беше вторият следващ месец на недостиг и означи втория по величина недостиг съгласно сравними данни от 1985 година

Нарастващите разноски за гориво покачиха цената на вноса с 39,9% през януари по отношение на година по-рано, изпреварвайки растежа на износа с 15,2%.

В допълнение на това комерсиалният недостиг на Япония с Китай се усили през януари. Износът за Китай се забави преди почивката на Лунната Нова година, до момента в който вносът от страната набъбна заради търсенето на ресурси преди празничния интервал.

" Като се има поради подобен краткотраен фактор и сериозен остатък от доходи от вложения, не мисля, че платежният баланс на Япония ще се трансформира в наклонност в скоро време ", сподели Такаши Мива, основен икономист в Nomura Securities.

Япония печели постоянна и солидна възвращаемост от предходните си вложения в скъпи бумаги и директни вложения в чужбина, които замениха търговията като главен мотор на остатъка по настоящата й сметка през последните години.

Докато слабата йена също оказа помощ за надуване на цената на вноса, нейният подтик към размерите на износа не беше толкоз огромен, колкото преди, заради продължаващото изместване на продукцията на експортьорите в чужбина, споделят анализатори.

Подчертавайки измененията в икономическата конструкция на Япония, постоянният растеж на възвращаемостта от японски директни и портфейлни вложения в чужбина оказа помощ за компенсиране на комерсиалния недостиг, довеждайки остатъка на първичния приход на Япония до 1,289 трилиона йени през януари.

Данните също по този начин демонстрират внезапен спад в идващите задгранични туристи, намалявайки сметката за пътувания до остатък от едвам 12,3 милиарда йени. Общият недостиг на услугите доближи 737,9 милиарда йени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР