Януш Бугайски, washingtonexaminer.comНезависимо от обхвата на военното нападение на Русия

...
Януш Бугайски, washingtonexaminer.comНезависимо от обхвата на военното нападение на Русия
Коментари Харесай

Украйна и свързания с Русия мит за „Рус“ на Путин

Януш Бугайски, washingtonexaminer.com

Независимо от обсега на военното нахлуване на Русия против Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завладяване на територията на Украйна, смяна на нейната политическа система или установяване на нейните интернационалните съдружници. Това е битка за нещо доста по-дълбоко –

за идентичността и историята

Възраждането на Украйна разкрива нежните исторически и етнически основи на съветската страна, които Владимир Путин е решен да пренебрегва и прикрие.

Всяка законна, достоверна страна се нуждае от кохерентна история и ясна еднаквост. Офанзивата на Русия против Украйна е прям опит да избави личната си нежна история и объркана еднаквост, пробвайки се да отстрани три действителности. А те са - че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-хомогенна еднаквост от Русия и Украйна е въздигаща се страна, до момента в който

Русия е провалена империя и пропаднала страна

Един от фундаменталните проблеми е, че московските управници настояват, че немосковските държавни структури са част от тяхното „ съветско “ завещание. Те включват Киевска Рус — източнославянската конфедерация в интервала 10-13 век, за която Украйна има по-автентични искания. Москва е периферен град в Киевска Рус и стартира своята имперска агресия през 15 век. Докато гълтам съседите си, тя популяризира три потока от дезинформация, като продължава да стартира тезата: че Киев е люлката на Московската страна, че Москва има право да си присвои етнонима „ Рус “ и че Москва е „ Третият Рим “ ( след рухването на Константинопол) за Православната черква.

Историята на московците остава обтекаема, както в исторически, по този начин и в териториален проект. Ако твърдите, че историята на съседа ви е вашата лична история, тогава може също да претендирате, че земята, собствеността, религията и идентичността на вашия комшия принадлежат на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от прилежащите народи. И по-специално от украинците, които имат по-легитимни и основателни искания за районно водачество от московските руснаци, без значение дали става дума за държавното строителство, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна възражда и консолидира своята еднаквост, Русия се бори със своята неавтентична еднаквост. Руската федерация не съумя да сътвори гражданска еднаквост, към която по-голяма част от нейните поданици биха се причислили, без значение от техния етнически генезис. Вместо това страната е очевидец на непрекъснати борби за еднаквост сред етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна се развива като демократична страна, макар своите институционални и стопански проблеми, Руската федерация не съумя да се трансформира в национална или гражданска страна. Многобройните недостатъци на Русия се задълбочават от несъразмерната взаимозависимост от непредвидими доходи от естествени изкопаеми (горива), нейните очевадни социално-икономически неравенства и демографски недостатъци, разширението и задълбочаване на разликите сред Москва и нейните федерални субекти, нестабилна политическа пирамида, учредена на персонализация и клиентелизъм, задълбочаващо се съмнение към държавните институции, възходящо публично отчуждение от корумпираните ръководещи елити и необятно публикувано обезверение в формалната агитация. В Руската федерация се вижда

краят на цикъла на режима,

до момента в който Кремъл стяга репресиите против всевъзможни изяви на опозицията и признаци на опозиционност.

Ескалиращите вътрешни проблеми явно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни изгоди, като активизира жителите към „ крепостта Русия “. Една по-мащабна военна офанзива против Украйна обаче може да се окаже най-голямата неточност на Путин, която ще форсира неуспехите на Русия. Войната ще се трансформира в бумеранг за Русия, предизвиквайки повишаване на смъртните случи измежду военни и цивилни, стопански крах, в резултат на глобите на Запада, и разгръщане на опозицията в обществото против политиката на Кремъл, която убива „ сънародници славяни “ и „ събратя православни “ християни. Подобна война още по-ясно ще разкрие разпадащата се имперска конструкция на Русия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР