Януш Бугайски в продължение на много години се позиционира като

...
Януш Бугайски в продължение на много години се позиционира като
Коментари Харесай

The Hill: САЩ трябва да предотвратят вакуум в сигурността в Централна Азия

Януш Бугайски в продължение на доста години се нарежда като специалист по постсъветското пространство с помощта на познанията си по съветски език и действителностите на Съюз на съветските социалистически републики (емигрира от Полша в Съединени американски щати по време на Студената война). В своята обява в американското издание The Hill под заглавие Бугайски се тревожи за бъдещето на Афганистан след изтеглянето на американските войски единствено за едно: вероятното подсилване там на Русия, Китай и Иран.
Неотдавнашната терористична офанзива в Кабул, при която починаха 85 девойки, допуска, че Афганистан ще се сблъска с нараснала неустойчивост след изтеглянето на американските войски. Влошаването на битката сред афганистанското държавно управление и талибаните може да докара до вакуум в сигурността в Централна Азия и да подтикне Москва и Пекин да се опитат да открият владичество в този район. За да смекчи рисковете за сигурността след изтеглянето на американските войски, Вашингтон би трябвало да разшири политическия и икономическия си ангажимент с централноазиатските страни, подкрепяйки техните мироопазващи качества, както икономическото развиване и районната интеграция.
Държавите от Централна Азия могат да играят скъпа роля при сключването на спокойно съглашение сред държавното управление в Кабул и талибаните. Казахстан, най-голямата страна в района във връзка с площта и Брутният вътрешен продукт, предложи столицата си като място за договаряния на неутрална територия. Казахстан има богат опит като договарящ. Под управлението на някогашния президент Нурсултан Назарбаев Казахстан подкрепя няколко интернационалните акции за разрешаване на разногласия, в това число договаряния сред сирийското държавно управление и опозицията, както и договаряния по иранската нуклеарна стратегия.
След като Казахстан получи самостоятелност през 1992 година, Назарбаев инициира основаването на интернационален конгрес за подсилване на районната сигурност. Съвещанието за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия е учредено през 1999 година и през днешния ден има 27 пълноправни членове и 8 наблюдаващи. Израел и Иран са дейни членове на тази среща и вземат участие във форума и неговите комитети. Този конгрес може да играе значима роля за обединяването на напъните на страните от Централна Азия за реализиране на политическо съглашение в Афганистан.
Централна Азия и Афганистан имат дълги исторически връзки и през тях минаха значими сектори от Пътя на коприната, свързващи разнообразни елементи на Азия. През последните две десетилетия страните от Централна Азия осигуриха на силите на НАТО достъп до Афганистан посредством Северната разпределителна мрежа (Northern Distribution Network). Днес те дават филантропична помощ, софтуерно ноу-хау, енергийни запаси на налична цена и дават на Кабул достъп до интернационалните пазари.
Казахстан и Узбекистан могат да станат основни стопански сътрудници за Афганистан. Узбекистан уголемява доставките си на електрическа енергия, което ще усили продуктивността и ще сътвори нови работни места. Чрез водещата просветителна стратегия на Казахстан „ Болашак “ над 1000 афганистански студенти са получили обучение в казахстански университети, а KazAID е дал помощ за над 80 милиона $ - с акцент върху инфраструктурата, филантропичната помощ и самодейностите, насърчаващи равенството сред половете.
Съединените щати могат да играят основна поддържаща роля във всички тези старания посредством самодейността на Държавния департамент C5 + 1, партньорство сред страните от Централна Азия и Съединени американски щати, стартирано през 2015 година Афганистан също би трябвало да стане част от тази самодейност, която ще разреши задълбочаване на икономическата и инфраструктурна интеграция в района и развиване на директния капацитет на Афганистан. Икономическата работна група на партньорството се концентрира върху сериозни области като публичното здраве, селското стопанство, туризма, превоза и осведомителните технологии. Форматът C5 + 1 може да притегли вложения от частния бранш за усилване на съдействието в региона на енергетиката и опазването на околната среда, в това число въвеждането на технологии за приемане на сила от възобновими източници.
 Залмай Халилзад: Афганистан ще бъде измежду първите, получили американска помощ Залмай Халилзад: Афганистан ще бъде измежду първите, получили американска помощ
Съединени американски щати ще продължат да дават финансова и филантропична помощ на Афганистан след изтеглянето на американските войски от ислямската репу...
Инициативата C5 + 1 може също да помогне за възстановяване на сигурността на границите, с цел да се обезпечи свободен поток на артикули и за битка с трафика на хора и противозаконните артикули. Работната група за сигурност C5 + 1 се концентрира върху противодействието на онлайн вербуването от терористични организации, а също по този начин образова силите за битка с тероризма в района. В енергийната област деблокирането на строителството на тръбопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (TAPI) също ще способства за развиването на Афганистан. Стабилният Афганистан ще бъде сериозен мост, свързващ Централна Азия с големите пазари в Южна Азия.
С присъединяване на Съединени американски щати всички тези начинания ще оказват помощ за балансиране на въздействието на Русия, Китай и Иран в района. Основната цел на Москва е да резервира Централна Азия като своя сфера на въздействие и да държи Запада на разстояние. Той употребява Организацията на Договора за групова сигурност и контрола върху нефтопроводите и газопроводите, свързващи Централна Азия с Европа, с цел да се нарежда като районен хегемон. Този метод на Русия доста не се харесва на тези страни, които ценят своята самостоятелност и връзки със Запада.
Участието на Китай в Централна Азия нараства с помощта на самодейността „ Пояс и път “, в която той построява директни направления за износа си. Докато мнозина са удовлетворени от китайските вложения, никой не желае да попадне в клопката на дълга, да се подчинява на стратегическите цели на Пекин и несъзнателно да бъде замесен във военни съглашения. Иран също уголемява наличието си в района и се стреми да стане член на Евразийския стопански съюз, който Москва се надява в последна сметка да трансформира в антиамериканска самодейност в Централна Азия.
В такава комплицирана стратегическа среда Казахстан и други страни от Централна Азия търсят американска поддръжка, с цел да обезпечат по-стабилен баланс на силите в района и да създадат господството на някоя външна мощ невероятно. Многовекторната политика на Назарбаев, продължена от неговия правоприемник, президентът Касим-Жомарт Токаев, акцентира смисъла на помощта на Съединените щати и Европейския съюз за осъществяване на районни начинания като основаването на енергийни коридори, транспортни направления и инфраструктурни планове. Въпреки изтеглянето на войските си, Вашингтон може да способства за стабилността и развиването на Афганистан, като му помогне да се интегрира в по-широката конструкция на Централна Азия.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР