Януари е, но по нищо не личи. Използвайте последния почивен

...
Януари е, но по нищо не личи. Използвайте последния почивен
Коментари Харесай

Ето коя е най-красивата и атрактивна екопътека у нас

Януари е, само че по нищо не проличава. Използвайте последния почивен ден, с цел да се поразтъпчете и да освободите тялото от насъбраните по празниците калории. Планината през тези дни бе необикновено място за разходка. Без сняг, относително изсъхнало. И въпреки всичко бъдете деликатни. Носете си зареден телефон, топла дреха и дъждобран. За всеки случай.

Дяволската пътека съчетава в себе си красива природа и предизвикателство към всеки, дръзнал да тръгне по нея.

Най-удобен е достъпът откъм село Борино - от построения Музей на катрана в местността Чатака - на 5 км югоизточно от с. Борино има паркинг, от който може да се тръгне в южна посока по маркирана пътека.

След 1,2 км (20-25 минути) се пресича река Чатак дере и се навлиза във вековна гора. От дървения мост до скалният феномен " Дяволски мост " са 1300 метра (15-20 минути). Върви се по маркирана и обезопасена пътека. Покрай пътеката има дървени беседки и заслони за отмора.



Дяволският мост съставлява скална арка, издълбавана в продължение на милиони години от водите на река Чатак дере. Височината му е 18 м до равнището на водата. От моста могат да се видят сектори от страховитото ждрело на река Чатак дере. На 30-ина метра след моста, по течението на реката, се стига до дървена беседка. Ако продължите по маршрута след към половин час ще стигнете до красивата панорама на " Скритите водопади ".

По пътеката има и чешма.



Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Високоатрактивната пътека е осъществена в два кръга - " Малък кръг " и " Голям кръг ", като дължината на Малкият кръг е 3,8 км, а на Големият кръг -10,2 км., като и двата са свързани и имат една обща изходна точка — Южната стартова точка.

За удобства на посетителите са построени два паркинга на изходните точки, осведомителни кабини, няколко чешми в ексцентричен архитектурен жанр, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната канара на вр.Ушите /Орлово око/- 1502 метра, заслони с типична родопска архитектура, голям брой платформи и дървени мостове.

Най-атрактивната част е прекосяването под естествения скален Дяволски мост (Шейтан кьопрю) и през стеснения ждреловиден сектор.

Може и да не стигнете до дъно. Но въпреки всичко имате една концепция, която да предложите на фамилията и приятелите. Направете си сандвичи, вземете термос с чай и тръгвайте. Ходенето е здраве.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР