Яна РАНДОУ*Според старшия икономист на нидерландска банка Алин Шулинг Германия

...
Яна РАНДОУ*Според старшия икономист на нидерландска банка Алин Шулинг Германия
Коментари Харесай

Германия - болният човек на Европа?

Яна РАНДОУ*

Според старшия икономист на нидерландска банка Алин Шулинг " Германия се намира в пагубна икономическа обстановка и паниката за вероятностите пред страната са изцяло оправдани ".
Шулинг предвижда, че през второто тримесечие на 2022 година ще станем очевидци на доста редуциране на размера на индустриалното произвеждане в Германия.
Не е оптимистична и прогнозата за темповете на повишаване на немския Брутният вътрешен продукт през актуалната година. По данни на Европейската комисия, в границите на Европейски Съюз единствено Естония показва по-бавни темпове на стопански напредък, в сравнение с Германия. Очаква се, че в края на годината равнището на инфлация в страната ще бъде измежду най-високите и съществено ще надвиши междинния индикатор за еврозоната.
След като Русия разгласи решението си да приема рубли за покупките на газ, немската автомобилна промишленост се готви за най-лошия сюжет - към 800 000 души могат да бъдат въвлечени в рецесията. Доставките на газ към момента не са прекратени, само че специалистите бият паника

Както означи Федералната статистическа работа, през май потребителските цени в Германия са нарастнали с 8,7% на годишна база, като този индикатор е най-високият, откогато се вършат сходни наблюдения. Според прогноза на застрахователна компания " инфлацията в Германия ще нараства по-бързо, в сравнение с в която и да било друга страна членка на Европейски Съюз ".
Берлин е водач в границите на Съюза по брой на производителите, изпитващи дефицит на аварийни елементи: над 77% от немските индустриалци се оплакват, че неналичието на материали и съоръжение вреди съществено на бизнеса им. Тези проблеми към този момент доведоха до това, че прогнозата за растежа на размера на производството в машиностроителния бранш на страната бе намалена от 4 на 1%.
Очертаващата се стагфлация се отразява и върху покупателната дарба на елементарните германци. Така, съгласно оповестената на 2 юни социологическа анкета, единствено 48% от тях правят оценка равнището на материалното си благоденствие като " задоволително високо ". През декември 2021 година този индикатор е бил над 54%.
В доста разбори се установи, че " през актуалната година семействата ще се сблъскат с спомагателни разноски за хранителни артикули на стойност над 250 евро за човек ". При това сезонът на летните отпуски може да се окаже фактор за в допълнение утежняване на обстановката, защото след двете години на пандемия немските жители ще тръгнат да харчат парите си в страните от Средиземноморието.
Причина за плачевната за Германия обстановка е внезапната смяна в курса на държавното управление към Русия и Китай. След като в течение на години страната непрестанно усилваше износа за Китай и укрепваше енергийните връзки с Русия, в този момент най-голямата европейска стопанска система се сблъсква с ужасяващи опасности.
В резултат на това, също както на границата сред ХIХ и ХХ век, Германия може още веднъж да се трансформира в " болния човек на Европа ".

* Анализатор на " Блумбърг "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР