В Словакия министър-председателят на републиката Роберт Фицо беше тежко ранен

...
В Словакия министър-председателят на републиката Роберт Фицо беше тежко ранен
Коментари Харесай

В покушението срещу Роберт Фицо се вижда украински мотив

В Словакия министър-председателят на републиката Роберт Фицо беше тежко ранен вследствие на опит за ликвидиране. Нападателят се оказа последовател на опозиционната партия “Прогресивна Словакия ”. Експертите считат, че тази офанзива има политически нюанс, защото Фицо се опълчи на доставката на оръжия за Украйна и за спокойно разрешаване на спора.

В сряда след посещаване на словашкото държавно управление в Хандлов, на 190 километра от столицата, бе осъществено нападение против министър-председателя на републиката, 59-годишния Роберт Фицо. Той е получил огнестрелни рани.

Както споделиха очевидци, когато Фицо излязъл пред хората, някой извикал към премиера: „ Робо, ела тук “. След което се чули няколко изстрела и министър председателят паднал на земята, а по-късно защитата помогнала на ранения мъж да стигне до колата и да напусне местопроизшествието. Много наблюдаващи означиха неприятната организация на защитата на премиера, тъй като те не го заобиколили, когато Фицо се доближил до тълпата.

Според локалните медии са били създадени до пет изстрела и Фицо е ранен в гърдите, стомаха и ръката. Според лекарите министър председателят е в „ доста тежко положение “. Към вечерта се появи информация, че по време на интервенцията е получил кръвоизлив в коремната празнина.

Предполагаемият нападател е арестуван. Той се оказа 71-годишният Юрай Цинтула, публицист и покровител на опозиционната партия “Прогресивна Словакия ”. Използвал късоцевно оръжие, която имал законно. По-късно Цинтула призна, че се опълчва на политиката на Фицо.

Заместник-председателят на Народното събрание Любош Блаха упрекна опозицията за офанзивата, като сподели, че „ това е ваша работа “. Редица европейски политици осъдиха нападението. Руският президент Владимир Путин в телеграмата си до президента на Словакия Зузана Чапутова изиска да съобщи на Фицо думи на най-искрена поддръжка, както и пожелания за бързо и цялостно възобновяване. Унгарският министър председател Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич бяха надълбоко шокирани от опита за ликвидиране.

„ Категорично съдя отвратителната офанзива против премиера Робърт Фицо. Подобни насилствени дейности не би трябвало да имат място в нашето общество, те подкопават демокрацията – нашата най-важна полезност “, написа в обществените мрежи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фицо е тежка категория политик и юрист по обучение. Бил е четири мандата министър председател на страната. Започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди Кадифената гражданска война от 1989 година, довела до разпадането на някогашна Чехословакия.

През 1999 година политикът основава “Посока - Социална народна власт ” която се трансформира в най-голямата опозиционна мощ в страната. През 2006 година Фицо завоюва безапелационна победа на изборите и беше министър-председател до 2010 година, когато не съумя да образува ръководеща коалиция.

През 2012 година, след неуспеха на дясноцентристката коалиция, той още веднъж оглави държавното управление и управлява кабинета до 2018 година, само че беше заставен да подаде оставка на фона на публичното неодобрение след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак, който писа за корупцията и връзките на локалните политици с италианската мафия.

Фицо се върна на този пост предходната есен и назова глобите против Москва „ безполезни “. Той също по този начин даде обещание да не изпраща оръжия в Украйна и разкритикува кандидатурата на Киев за участие в НАТО. „ Украйна може да каже: „ Искаме да се присъединим към НАТО “. Това е обикновено, това е тяхно свободно решение. Казваме, че няма да го ратифицираме в Народното събрание. Защото Словакия се нуждае от неутрална Украйна “, сподели министър председателят.

Освен това Фицо неотдавна беше подложен на критика за това, че даде обещание да одобри закон, обявяващ Неправителствени организации в Словакия за задгранични сътрудници, в случай че се финансират от чужбина.

„ Робърт Фицо беше извънредно неуместен за западния хайлайф. Опитът за ликвидиране беше осъществен в миг, когато Европейски Съюз би трябвало да реализира единодушие по доста въпроси по отношение на по-нататъшната военна помощ за Украйна. Това е опит за ликвидиране на човек, който беше една от последните вътрешни стени на западния хайлайф в спора с Русия “, споделя политологът Дмитрий Бавирин.

Според него словашкото държавно управление е едно от най-приятелските към Русия в Европейски Съюз. След като подаде оставка през 2018 година, наследникът на Фицо, вицепремиерът Петер Пелегрини, не съумя да се оправи с предоставената му задача - изборите бяха изгубени и на власт се върна коалиция от демократични партии.

„ Но тяхната политика не задоволи гласоподавателите дотолкоз, че Фицо имаше втори късмет – той се върна в партията и влезе в изборите с ясна стратегия за преустановяване на спора в Украйна, а не за помощ на Киев. Словаците гласоподаваха за тази стратегия, което беше голямо главоболие за Брюксел “, означи Бавирин.

Връщането на Фицо на премиерския пост беше подарък освен за унгарския министър председател Виктор Орбан, който е най-близкият политически съдружник на словашкия водач. „ Това беше и подарък за евроскептиците “, добави представителят. Според него случилото се е било потрес за словаците и тези настроения сигурно ще се отразят на идните избори за Европейски парламент през лятото - евроскептичните претенденти може да получат повече гласове.

На собствен ред политологът Марат Баширов назова опита за ликвидиране на Фицо апотеоз на политиката на Съединени американски щати, като напомни, че американците даже убиха своя президент Джон Кенеди и не „ откриха заговорниците “. „ Така губят. Без съвест, без чест “, написа Баширов в канала си в “Телеграм ”. Според него други водачи на страни от Европейски Съюз, които са в съпротива на Вашингтон и Брюксел, също имат потребност от отбрана: „ Защитавайте Орбан и Вучич. Маските са свалени. "

„ В този опит за ликвидиране има политически нюанс, защото стрелецът е последовател на демократичната партия “Прогресивна Словакия ”, която е известна с поддръжката си за Украйна и враждебността си към Русия. Освен това Фицо не беше признат от прозападната филантропична интелигенция, а нападателят, както се споделя, е последовател на западния път на Словакия и русофоб “, отбелязва Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

„ Украинският претекст просто изпълзява от всички пукнатини тук. Спусъкът беше отводът на Словакия да достави оръжия на Украйна и предлагането на Братислава да стане платформа за мирна конференция “, акцентира политологът.

Трухачов напомни, че в края на април чешката Служба за сигурност и информация (контраразузнаване) е предотвратила опит за ликвидиране на определения президент на Словакия Петер Пелегрини (който публично ще встъпи в служба на 15 юни), което е било планувано да бъде осъществено от 24-годишен жител на Украйна.

Нападателят е разказан като националистически надъхан човек. Той беше арестуван в град Бърно в югоизточната част на републиката, когато взел оръжие от тайник. „ В същото време партията на Фицо не е евроскептици, те могат да се нарекат „ укроскептици “, които не желаят да раздерат последната си фланелка в името на Украйна “, счита Трухачов.

Атентатът против Фицо ще удари “Прогресивна Словакия ”, която ще загуби избран брой последователи. „ А партията на Фицо, която трябваше да завоюва идните избори, ще получи още повече гласове. Освен това това сигурно ще се отрази на изхода от изборите в Чехия, тъй като стрелецът е последовател на линията, която Прага следва. Струва ми се, че политическият резултат ще бъде още по-силен в Чехия, а не в Словакия “, предвижда Трухачов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4103 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед30164Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед9530 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед54017 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52946Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед78330„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР