Яна Пункина, Радослав Чичев и Ана Благова от Градски детектив

...
Яна Пункина, Радослав Чичев и Ана Благова от Градски детектив
Коментари Харесай

Млади градски подкасти

Яна Пункина, Радослав Чичев и Ана Благова от " Градски детектив "

© Цветелина Белутова [Капитал] " Често минавам по някоя улица и си мисля какво има под краката ми ", споделя Ана Благова, една от създателките на набиращия известност документален подкаст на български " Градски детектив ".

Той изследва " градски митове " - истории, които одобряваме за истина, само че за които рядко знаем задоволително. Занимава се и със субкултурата в обособени квартали.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Журналистическият опит на тримата " детективи " сигурно им оказва помощ - Ана Благова до неотдавна беше публицист в " Дневник ", а в този момент е част от Културния център на Софийския университет, Яна Пункина и Радослав Чичев от години водят културното предаване " Аларма " по БНР, познати са и като фотографи, а също по този начин са и издавани поети. Извън плана тримата са дългогодишни другари.

" Определям подкаста ни като на половина публицистика, на половина художествена документалистика ", споделя Ана. " Старая се да ревизирам обстоятелствата към всеки епизод, даже и източниците да са от журналистически публикации. При инспекцията на обстоятелствата към новия сезон стигнахме чак до библиотеката на Военното учебно заведение и почитател клуба " Сини сърца " на " Левски ", които откликнаха на странните ни молби да проверим данни отпреди 100 години. Имам навика да извозвам дълги дни в библиотеката и да се заривам в големи количества информация, с които след това едвам се оправям. "

През първия сезон подкастът посвети епизоди на историческите условия и спомените на съвременници към построяването на " Софийско море " (неосъщественият план за построяването на плавателен канал в столицата през 50-те години на ХХ век), подземията на София, приноса на " Световния фестивал на младежта и студентите " през 1968 година към пробуждането на младежите в страната. Най-бързо са записвали и инсталирали епизод за две седмици, други са претендирали над месец работа. Не работят на несъмнено място - огромна част от записите се вършат на терен, до момента в който беседват с източници и особено поканени посетители.

" Чувствам се по-свойски в " Зона Б-5 ", споделя Ана и това е разбираемо, " Градски детектив " има епизод за " мястото, където потъват архитектурните утопии на социализма ", по определението на създателите. " Но като цяло постоянно съм се интересувала от София – подкастът е резултат от насъбрани усещания и обиколки. "

" Харесва ми да знам странни детайлности за местата, около които минавам всеки ден. Замислям се повече и ме вълнува това чувство, че всяко място в София и по света има някакви секрети ", споделя Яна Пункина, за която епизодите на съществуващия от 2002 година нюйоркски подкаст Radiolab са постоянен звуков декор. Ана цитира различен дълготраен подкаст, отдадения на архитектурата и дизайна, 99% Invisible, като едно от вдъхновенията за " Градски детектив ".

Тримата ще описват все по-често истории отвън София. " Още в първите епизоди стана дума за Търговище, Варна и Бургас като места, които имат мощна графити просвета, и взехме решение, че няма смисъл да се ограничаваме ", споделя Ана. В случая на другите градове, повече ще се приказва за избрани събития там, в сравнение с за градоустройство и архитектурата им.

Какво можем да чакаме от " Градски детектив " през 2019-а? Повече към българските художници-авангардисти в Ямбол и Кюстендил, традицията " Джулай морнинг ", която е напълно българско събитие, както и епизод, отдаден на Пловдив. Новият сезон стартира с епизод за футуризма от първите две десетилетия на ХХ век и по какъв начин течението се е отразило на българските създатели.

Повече за подкаста на detectivepodcast.com. Епизодите от първия сезон са налични и на британски. В слушалките на " Градски детектив ". Няколко предложени подкаста:

Ear Hustle, юридически от пандизчии в Сан Куентин

Еverything is Alive, занимателен подкаст с утопичен изявленията с неодушевени предмети

Документални и проверяващи серийни подкасти като Slow Burn, In the Dark, Caliphate.

Missing and Murdered: Finding Cleo - сякаш следствие на едно ликвидиране, само че споделя за бруталните политики за разселване на канадските индианци в продължение на няколко генерации.

От българските – документалният подкаст за футбол " Виктория " и музикалния " Фалшименто ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР