Ямбол. Над 3000 маскирани превзеха Ямбол в съботния и неделния

...
Ямбол. Над 3000 маскирани превзеха Ямбол в съботния и неделния
Коментари Харесай

Ямбол: Зрелищните дефилета на „Кукерландия – 2018“ продължават

Ямбол. Над 3000 маскирани превзеха Ямбол в съботния и неделния ден по време на кулминационната точка на ХІХ Международен маскараден фестивал „ Кукерландия – 2018 “. Пищните дефилета на кукери, сурвакари, бабугери и дервиши не престават и през днешния ден в Градския парк на Ямбол, трансфорат в Кукерград - с обилие от атракции, скари и базари. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .
Вчера в Парада на маскираните се показаха общо 42 групи от цяла България, както и задграничните посетители от Румъния, Гърция, Молдова, Турция и участниците от Институт „ Конфуций “ към Великотърновския университет. Днес оглушителното кукерското шоу продължава с представянето на още над 30 групи от всички краища на страната. Късно вечерта ще станат ясни и тазгодишните спечелили, за което има грижата 8-членното жури, управлявано от проф. Георг Краев.
Освен зрелищното дефиле, демонстрирало невъобразимо богатата палитра от маскарадни обичаи от цялата страна, съботният ден сервира на гостите на фестивала колоритния концерт на задграничните участници и празникът, отдаден на Сирни Заговезни - с прескачане на огън и хвърляне на огнени стрели, хамкане с халва, гигантска баница и кръшни хора до късно вечерта.
В 2018 година „ Кукерландия “ е по-мащабна и по-пищна от всеки път, а настроението прелива във всички точки на фестивала. Допълнението тази година е и новата, трета сцена на пл. „ Освобождение “ с кулинарните изложения и работилници към нея. Освен рекорден брой групи, събитието събра в четирите си дни многочислени изложения, концерти, атракции, карнавални шествия, артистични съоръжения и ателиета. Емблематичният за Ямбол Безистен приюти неповторима галерия от достоверни кукерски маски и дрехи, присъщи за този край, а фотодокументална експозиция връща обратно към бита и колорита в празниците на хората от града и района. Официалното разкриване бе в петък с най-новия театър на отбор „ Чинари “ – „ Мистичен темп “, който бе показан за първи път на външна сцена след премиерата му в НДК в края на благата година.
Звънкият празник, наименуван „ Кукерландия – Ямбол 2018 “ продължава с цялостна мощ и през днешния ден и чака своите посетители в Кукерград. Деветнадесетото издание на фестивала се организира под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова и с медийното партньорство на Българската национална телевизия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР