Ямбол. На 28 април, събота, от 11.00 часа в Градския

...
Ямбол. На 28 април, събота, от 11.00 часа в Градския
Коментари Харесай

Ямбол: В града ще бъде представен характерният за Одринска Тракия колоритен празник „Хъдърлез“

Ямбол. На 28 април, събота, от 11.00 часа в Градския парк на Ямбол ще бъде показан характерният за Одринска Тракия бит „ Хъдърлез “ („ Какава “), оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Типични детайли за традицията като палене на огън, ритуалното му прескачане и танцови осъществявания ще бъдат поднесени от фолклорен състав от гр. Одрин. Паралелно с това ще бъде експонирана галерия с фотографии на р. Тунджа, като връзка сред двата побратимена града – Ямбол и Одрин.
Празникът „ Хъдърлез “ дава отговор на българския Гергьовден и се приема за началото на лятото. Посветен е на двама мюсюлмански светци – Хъдър и Илияз – настойници на хората, животните и плодородието. Фестивалът се организира годишно на 5 и 6 май в гр. Одрин, Република Турция и е включен в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.
Представянето на празника в Ямбол е рамките на план „ Ямбол и Одрин – два града на Тунджа “, финансиран по програмата за Трансгранично съдействие България – Турция, посредством Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз.
По същия план в Ямбол се прави главен ремонт и възобновяване на централния пешеходен мост към Градския парк.
В рамките на плана се осъществят и взаимни събития в двата партниращи си града за разпространение на културното завещание, присъщи традиции, развиване на туристическия капацитет и други През февруари ямболската Кукерска група гостува в Одрин с показване на емблематичната за Ямболския край традиция и разпространение на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР