Ямбол. Кметът Валентин Ревански удостои доайена на българската археология -

...
Ямбол. Кметът Валентин Ревански удостои доайена на българската археология -
Коментари Харесай

Кметът на Ямбол Валентин Ревански награди проф. Александра Димитрова-Милчева с Почетен знак „Герб на Община Ямбол“

Ямбол. Кметът Валентин Ревански удостои доайена на българската археология - проф. Александра Димитрова-Милчева, с Почетен знак „ Герб на Община Ямбол “ и грамота за извънреден принос в проучването на Археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “ и популяризирането на археологическото културно завещание на Ямбол и района, по отношение на деветдесетата ѝ годишнина. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Професор Милчева е родена на 14 декември 1931 година в ямболския квартал „ Аврен “.
През 1954 година приключва с отличиe компетентност „ История “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
През 1960 година постъпва на работа като експерт в Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (днес НАИМ – БАН). От 1962 година е теоретичен помощник.
През 1975 година пази докторска дисертация в университета в Ленинград (днес Санкт Петербург). Специализира в Италия през 1975 година и в Германия (1980 година).
През 1977 година е определена за ст.н.с. I ст. (доцент), а от 1992 година – за старши теоретичен помощник I ст. (професор).
От 1982 до 2001 година завежда Секцията по Антична археология на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките.
От 1977 година е постоянен член на организацията за проучване на римска керамика Rei Cretariae Romanae Fautores.
От 1989 година е член-кореспондент на Германския археологически институт, а от 1991 година – на Британското ювелирно сдружение.

Проф. Александра Димитрова-Милчева членува още в Специализирания теоретичен съвет по остаряла история, археология и етнография, както и във Висшата атестационна комисия по история при Министерски съвет.
Присъдени са ѝ званието „ Заслужил активист на полската просвета ” и Награда за повсеместен принос в археологията от Министерство на културата (2014 година).

Професор Александра Димитрова – Милчева е един от първите експерти в своята област, които обръщат внимание на археологическото благосъстояние на Ямболския район, като разгласява изследванията на тракийските могили на връх Вишеград и Кабиле.

Тя е и един от главните основатели и радетели за започването на постоянни археологически разкопки на тракийския и древен град Кабиле през 1972 година. Още от началото е заместник-ръководител на научния колектив, учещ този извънредно значим за науката обект. Александра Димитрова – Милчева изследва и разгласява един от най-значимите раннохристиянски обекти в България - базилика № 1 в Кабиле.

Допринася доста за появяването на Ямбол на международната археологическа карта с обявата си за гробната находка (т.нар “ваза диатрета ”) от IV век сл. Хр. от ямболския квартал „ Аврен “, поместена в най-престижното американско профилирано издание Journal of Glass, както и с материала за златния пръстен с гема с изображение на римския император Константин Велики, намерил място в немски издания.

Тези находки, дружно със златната фибула, открита в гроба в квартал „ Аврен “, са най-ценните експонати във фонда на Регионален исторически музей – Ямбол.

Професор Александра Димитрова-Милчева беше препоръчана за премия от доктор Стефан Бакърджиев, шеф на ямболския исторически музей. Той ѝ връчи почетния знак и грамотата при срещата им в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР