Яденето на храни с високо съдържание на антиоксидантни флавоноли, намиращи

...
Яденето на храни с високо съдържание на антиоксидантни флавоноли, намиращи
Коментари Харесай

Две напитки поддържат мозъка и паметта

Яденето на храни с високо наличие на антиоксидантни флавоноли, намиращи се в доста плодове и зеленчуци, както и чай и вино, може да помогне за понижаване на скоростта на намаляване на паметта.

Това умозаключение направиха учени от университета Ръш в Чикаго, проучването е оповестено в списание Neurology.

Флавонолите принадлежат към клас фитохимикали, наречени флавоноиди, открити в растителните пигменти и приети за потребни за човешкото здраве. Те са най-често срещаните флавоноиди и включват кверцетин, кемпферол, мирицетин и изорамнетин.

Особено богати на флавоноли са лукът, броколите, ябълките, аленото грозде, черният, зеленият и белият чай, както и аленото вино.

В изследването са взели участие 961 доброволци на възраст към 80 години и без признаци на деменция. Всяка година в продължение на седем години те попълняха въпросник за питателните си привички и също по този начин оценяваха когнитивните качества, в това число паметта.

В взаимозависимост от това какъв брой флавоноли одобряват, участниците са разграничени на пет равни групи. Първият приема 15 mg дневно, вторият 5 mg. Изследователите откриват, че хората с най-голям банкет на флавоноли имат по-бавен когнитивен спад спрямо хората от последната група.

Според учените това се дължи на обстоятелството, че флавонолите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което разрешава на невроните да действат обикновено по-дълго време./Zdrave.to

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР