Я подайте насам тази домашна кокошка, че имаме сериозни намерения

...
Я подайте насам тази домашна кокошка, че имаме сериозни намерения
Коментари Харесай

Пълнена домашна кокошка с ориз върху кисело зеле

Я подайте насам тази домашна кокошка, че имаме съществени планове към нея

Необходими Продукти

● кокошка - 1 цяла към 2 кг
● кисело зеле - 1 зелка (около 1.5 кг);
● лук - 1 глава кромид
● ориз - 1 ч.ч.
● пилешки дреболии - 1 пакет или тези, които са били в кокошката
● чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
● резене - 1 с.л. смлени семена от див копър
● кимион
● олио - 150 мл
● сол
● черен пипер - на усет
● червен пипер - 2 с.л. за киселото зеле + 1 с.л за втриване на кокошката

Начин на подготвяне

Подготовката на кокошката стартира един ден преди готвенето ѝ. В огромна тенджера варя добре кокошката. След като сваря кокошката, я изкарвам в тенджера и в купа разбърквам чесън, сол, пипер и 1 с.л. олио. Разбърквам хубаво.

Втривам тази марината в кожата и вътрешността на кокошката. Оставам я да преседи по този начин 1 нощ. Бульона от кокошката го филтрирам и поставям на котлона да поври още най-малко час, с цел да се редуцира. В огромна и дълбока тава разрязвам киселото зеле на едро и го овкусявам с аления пипер, смляни семена див копър (резене), кимион – в случай че е належащо и със сол, само че в множеството случаи е задоволително солено.

Поливам с олиото и разбърниквам хубаво, най-добре с ръце. Добавям зелев сок + половината от кокошия бульон, тъй че да го покрие.

Междувременно подготвям плънката: в тиган поставям олио и оставям да се сгорещи, след което прибавяме ситно нарязания лук. Когато омекне, прибавям нарязаните дреболии и запържвам до покафеняване от всички страни, след което поставям ориза. Пържа при постоянно безредие, до момента в който оризът стане стъклен, към 6-7 мин. След това прибавям течността половината от бульона от кокошката и в случай че има потребност от малко вода.

Разбърквам и оставям на слаб огън да къкри, до момента в който течността се изпари и оризът поомекне. Оставям да се поохлади, с цел да мога да изпълня кокошката. След като я изпълня, зашивам кухината, с цел да не излиза плънката, и слагам в тавата при киселото зеле.

Покривам с фолио или листа от кисело зеле и пека пълнената кокошка в авансово загрята на 200 градуса фурна за 1-2 часа или до момента в който поизври течността и месото е поомекнало. През последните 15-20 мин махам фолиото, с цел да се получи хрупкава коричка и зелето да остане на лой.

Кокошката се сервира нарязана на порции и гарнирана с оризовата плънка и зеле.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР