XX Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински

...
XX Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински
Коментари Харесай

Пловдив посрещна председатели на Общински съвети в страната

XX Общо заседание на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ) се организира в гр. Пловдив. В него взеха присъединяване повече от 100 делегати от общо 192-ма действителни членове на Асоциацията.

Поздравителни адреси до участниците във форума изпратиха президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, Гроздан Караджов - заместител министър-председател по районното развиване и благоустройството и министър на районното развиване и благоустройството, и Валя Радева - ръководител на УС на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България (НАСО РБ).

 Кметът на община Пловдив Здравко Димитров Кметът на община Пловдив Здравко Димитров Източник: Zonanews
Приветствия насочиха Здравко Димитров - кмет на община Пловдив, инж. Александър Държиков - ръководител на Общински съвет - Пловдив, Иво Димов - заместник-председател на УС на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Димитровград, Румен Стоянов - ръководител на Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) и кмет на община Калофер и проф. доктор Андрей Захариев - почетен член на НАПОС-РБ.

Сред формалните посетители бяха също Теодора Дачева - зместник-изпълнителен шеф на НСОРБ, Емил Хумчев - регионален шеф на Смолян и някогашен ръководител на Общински съвет - Златоград, Иван Апостолов, Емил Христов, Ибрахим Яхов и Дочко Дочев - почетни членове на НАПОС-РБ, Савина Петкова и Даниел Йорданов - някогашни членове на УС на НАПОС-РБ и други

 Общо заседание на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки Общо заседание на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки Източник: Zonanews
" Най-верният път към просперитета на локалното самоуправление и постигането на основната ни цел - финансова и институционална децентрализация, е единството, съобщи при представянето на Отчета за активността на Управителния съвет на Асоциацията за 2021 година нейният ръководител Венцислав Спирдонов. В актуалната обстановка е извънредно значимо всички организации - НАПОС-РБ, НСОРБ, НСККРБ, НАСО Република България и други, да работят в синхрон. Ако не работим дружно, нищо няма да реализираме. Законодателната власт чака това единение, само че в случай че сме разнопосочни, няма да реализираме действителни резултати ".

Той означи, че макар противоепидемичните ограничения, въведени у нас, през изтеклата година Асоциацията е съумяла да извърши своите съществени задания, а точно: интензивно присъединяване в законотворческия развой на 44-ото Народно заседание по закони, касаещи локалните власти; повишение потенциала на общинските препоръки и на техните ръководители в най-важните сфери на локалното самоуправление; разпространение на активността на общинските съвети; издигане ролята на ръководителите на общински препоръки, организационно подсилване на НАПОС-РБ и други

 Общо заседание на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки Общо заседание на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки Източник: Zonanews
" Въпреки пандемичната конюнктура, и през 2021 година ние работихме в интерес на нашите членове и се стараехме да бъдем на висотата на условията към нас ", сподели в умозаключение Спирдонов.

" Контролният съвет не установи проблеми в работата и отчетността на Управителния съвет и на Изпълнителния шеф на НАПОС-РБ, акцентира при представянето на Отчета за активността на Контролния съвет (КС) на НАПОС-РБ за предходната година ръководителят на Конституционен съд на Асоциацията Николай Златанов. Въпреки епидемиологичната ситуации, работата на Асоциацията беше добре проведена, което се удостоверява както от данните, съдържащи се в Отчета за активността на Управителния съвет на НАПОС-РБ за 2021 година, по този начин и от установеното положителното финансово положение на Асоциацията. Изпълнена е единствената рекомендация, която Контролният съвет насочи към управлението на НАПОС-РБ в предходния си доклад по повод възстановяване на събираемостта на годишния членски импорт ".

Общото заседание одобри Отчета за активността на УС на НАПОС-РБ за 2021 година, Отчета за активността на Конституционен съд за предходната година и Годишния финансов доклад за осъществяването на бюджета на Асоциацията за 2021 година Приет бе и Бюджет 2022, чиято приходна част е в размер на 223 390 лева, в т. ч. 116 250 лева приходи от членски импорт и 106 490 временен излишък от предходната година.

Общото заседание одобри смяна в член 16, алинея 1 от Устава на НАПОС-РБ, който доби следния тип:
" Чл. 16 (1) Общото заседание се привиква от Управителния съвет по негова самодейност с писмена покана или по искане на една трета от членовете на Сдружението.
(2) Ако в двуседмичен период от постъпване на настояването по алинея 1 Управителният съвет не насочи писмена покана за привикване на Общото заседание, то се привиква от съда по седалището на Сдружението след документално искане на заинтригуваните членове или натоварено от тях лице.
(3) Поканата би трябвало да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на Общото заседание и по чия самодейност се привиква.
(4) Поканата се разгласява в Информационния бюлетин на Сдружението и се слага на мястото за обявления в постройката, в която се намира ръководството на Сдружението, минимум един месец преди планувания ден. "

Поради предварително преустановяване на пълномощията на Емил Хумчев - ръководител на ОбС-Златоград и на Анелия Джебирова - ръководител на ОбС-Борино, Общото заседание ги освободи от Управителния съвет на Асоциацията и избра за членове на Управителния съвет Слава Пепеланова - ръководител на ОбС-Чепеларе и Сейди Шерифов - ръководител на ОбС-Борино.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР