Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично

...
Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично
Коментари Харесай

Wizz Air инвестира 5 млн. паунда в производителя на устойчиво авиационно гориво Firefly

Wizz Air, най-бързо разрастващата се самолетна компания в Европа и най-екологично устойчивата в света**, през днешния ден разгласи, че ще влага 5 млн. паунда в компанията за биогорива Firefly Това е първата инвестиция на Wizz Air в научноизследователска и развойна активност в региона на устойчивите авиационни горива (SAF). Партньорството с Firefly ще разреши на самолетната компания да употребява 525 000 тона стабилно авиационно гориво за своите интервенции в Обединеното кралство, стартирайки от 2028 година в интервал от 15 години. Споразумението има капацитет да спести 1,5 млн. тона CO2.

Компанията Firefly специализира в процеса на превръщането на утайката от отпадъчни води (нискокачествен отпадъчен артикул, разполагаем в огромни количества) в стабилно авиационно гориво. Всяка година в Обединеното кралство се създават над 57 милиона тона наслойка от отпадъчни води, които могат да бъдат употребявани за произвеждане на 250 хиляди тона стабилно авиационно гориво. 

Устойчивото авиационно гориво на Firefly, което ще бъде без значение сертифицирано по водещия стандарт за резистентност RSB, се планува да докара до 90% по-малко излъчвания на парникови газове спрямо изкопаемите горива за реактивни мотори на база целия им витален цикъл***. Firefly цели да започва интервенциите на първия си търговски цех през идващите 5 години****. 

Споразумението с Firefly и инвестицията в нова SAF технология са следващата значима стъпка в дълготрайната тактика за резистентност на Wizz Air, включваща амбициозния проект за възобновяване на флотилията и нискотарифните интервенции с най-новите самолетни технологии с висока плътност на местата и коефициент на натоварване. Това ще ускори още повече позицията на Wizz Air като водач в региона на устойчивото развиване и ще подкрепи уговорката на компанията да понижи въглеродните излъчвания на пътник/км с 25% до 2030 г.

През 2022 година Wizz Air реализира най-ниската си годишна въглеродна активност – 55,2 грама на пътник/км, която е с 15% по-ниска по отношение на миналата година. В тази връзка  самолетната компания влага в своята флотилия, като прибавя нови и заменя по-старите самолети с Airbus A321neo. Самолетът Airbus A321neo употребява най-новите технологии, предлагащи обилни изгоди за околната среда, и все още може да лети с до 50% примес от стабилно авиационно гориво. Делът на новите самолети Airbus A320 с технология „ neo “ към този момент надвишава 50% от флотилията на Wizz Air. В допълнение към амбициозната си стратегия за възобновяване на самолетите, самолетната компания непрестанно работи по начинания за горивна успеваемост и усъвършенства разбора на данните си. 

Майкъл Берлуис, Ръководител на отдел „ Стратегически планове “ в Wizz Air, съобщи: „ В допълнение към обновяването на флотилията и оперативната успеваемост, устойчивото авиационно гориво е от решаващо значение за намаляването на въглеродните излъчвания, генерирани от авиацията. Наличието на първични материали, обаче, продължава да бъде главно предизвикателство за промишлеността. Нашата инвестиция във Firefly и технологията за произвеждане на гориво от наслойка от отпадъчни води е огромна стъпка напред за Wizz Air в обезпечаването на налични и устойчиви благоприятни условия за пътешестване в дълготраен проект. От 2028 година нататък целим да се сдобием с 525 000 тона стабилно авиационно гориво от Firefly за интервал от 15 години. Този ход има капацитета да понижи излъчванията ни на CO2 със 100 000 тона годишно, което се равнява на излъчванията от над 12 000 двупосочни полета на Wizz Air сред Лондон и Будапеща. “ 

Джеймс Хайгейт, Главен изпълнителен шеф на Firefly Green Fuels, съобщи: „ Радваме се, че стартираме партньорство с Wizz Air. Инвестицията ще форсира комерсиализацията на новаторските процеси във Firefly, като съглашението за изкупуване ще спести 1,5 млн. тона въглеродни излъчвания. Във Firefly ние целим да улесним малко по малко смяната към по-добро бъдеще на въздушния превоз. Утайката от отпадъчни води е суровина, налична в големи количества в международен мащаб, и ние можем да я използваме в действителност ползотворно, като понижим потреблението на изкопаеми горива в най-трудните за декарбонизиране области. “
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР