Wi-Fi и други радиочестотни излъчвания се превръщат в променлив токОбкръжаващите

...
Wi-Fi и други радиочестотни излъчвания се превръщат в променлив токОбкръжаващите
Коментари Харесай

Супер-тънки листове могат да зареждат телефони

Wi-Fi и други радиочестотни предавания се трансформират в изменчив ток

Обкръжаващите ни Wi-Fi сигнали могат да изпълнят един офис с повече от 100 микровата сила, която е подготвена да бъде „ изядена “ от „ лакомите “ за електричество устройства към нас (източник: CC0 Public Domain)

Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са основали супер-тънки, гъвкави материали, които всмукват вълните на безжичния интернет и други електромагнитни предавания във въздуха и ги трансформират в електричество.

Водещият откривател Томас Паласиос изясни, че пробивът проправи пътя за въвеждането на покрития, които могат да събират сила от околната среда, с цел да зареждат електронни устройства – като се стартира от покривки за маси и се стигне до фасадни облицовки, всички те биха могли да извличат сила от околната среда и да зареждат джаджите ни.

Паласиос и сътрудниците му свързали гъвкава антена с еластичен полупроводников пласт с дебелина единствено три атома. Те открили, че антената улавя Wi-Fi сигналите и други радиочестотни предавания и ги трансформира в изменчив ток. Той се подава на полупроводника от молибденов дисулфид. Там се трансформира в прав електрически ток.
още по тематиката
Филмът от молибденов дисулфид може да се създаде на листове посредством промишлени ролкови машини, което значи, че сходни устройства могат да бъдат задоволително огромни, с цел да улавят потребни количества сила, отбелязва Гардиън.

Обкръжаващите ни Wi-Fi сигнали могат да изпълнят един офис с повече от 100 микровата сила, която е подготвена да бъде „ изядена “ от „ лакомите “ за електричество устройства към нас. Системата на MIT има успеваемост сред 30% и 40%, произвеждайки към 40 микровата, изложена на сигнали, носещи 150 микровата – при лабораторните проби.

„ Не звучи доста спрямо 60 вата, от които компютърът се нуждае, с цел да работи, само че въпреки всичко можете да извършите доста неща с толкоз сила “, споделя Паласиос. „ Могат да се проектират необятна гама от датчици за мониторинг на околната среда или за химическо или биологическо наблюдаване, които работят при един микроват зареждане “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР