Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“. Ядрени експерти и украинският президент

...
Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“. Ядрени експерти и украинският президент
Коментари Харесай

Обстрелът край АЕЦ „Запорожие“: Зеленски обвини Москва в ядрен тероризъм


Взривове отекнаха край АЕЦ „ Запорожие “. Ядрени специалисти и украинският президент Володимир Зеленски предизвестиха за пагубни последици за цяла Европа, в случай че бъдат наранени реакторите.

Със своите шест 1000-мегаватови реактора Запорожката централа е най-голямата в цяла Европа. Артилерийското нахлуване е било по учебно-производствена постройка. Опасност от радиация към този момент няма.
Снимка: bTV

В деветия ден на войната съветските войски настъпват към столицата Киев и към основни градове в Източна и Южна Украйна. Под съветски надзор падна огромният град Николаев, който се намира сред завладения към този момент Херсон и Одеса. Нападения се правят и против Мариупол в югоизточната част на страната.

АЕЦ „ Запорожие “ беше завладяна от съветските сили още на 28 февруари. До артилерийска пукотевица от съветската войска се е стигнало, откакто съветски патрул е бил атакуван от украински бойци. Украинският президент упрекна Москва в нуклеарен гнет.

„ Нито една страна, с изключение на Русия, в никакъв случай не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството. Украйна има 15 атомни реактора. Ако има детонация, това е краят на всичко, краят на Европа “, съобщи Зеленски.

Москва упрекна за случая и създалата се обстановка " украински саботьори ".

„ Обектите на централата и принадлежащата територия са под контрола на съветските войски. През последните пет дни личният състав на централата продължава плановата работа по нейното действие и контрола на радиоактивността “, съобщи представителят на Министерството на защитата на Русия ген. Игор Конашенков.

Международната организация за атомна сила предложи незабавни договаряния сред Русия и Украйна за обстановката в Запорожката АЕЦ и в затворената към този момент Чернобилска централа, които са под съветски надзор.

Междувременно Владимир Путин съобщи, че Русия не търси борба със прилежащите страни.

„ Ние нямаме никакви злонамерени планове към нашите съседи и бих ги посъветвал също да не внасят напрежение в обстановката, да не вкарват ограничавания “, съобщи Путин.

През последното денонощие под съветски надзор падна огромният град Николаев в Южна Украйна. Киев е обграден от три страни, а съгласно английски таблоиди - от началото на войната президентът Зеленски е оживял при три опита за покушения, проведени от съветски и чеченски наемници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР