Взривилата се на територията на Полша във вторник ракета повдигна

...
Взривилата се на територията на Полша във вторник ракета повдигна
Коментари Харесай

Взривилата се в Полша ракета отново постави въпроса с падналия през март дрон в Загреб

Взривилата се на територията на Полша във вторник ракета повдигна още веднъж въпроса за разрушилия се дрон в Загреб през март тази година и за какво хърватската общност към момента не e осведомена с резултатите от следствието, предава ТАНЮГ, заяви Българска телеграфна агенция.

През март тази година в квартал на Загреб се разруши разследващ дрон с обсег 1000 км, на който е открита бомба с тегло 120 кг и 40-килограмов експлозив. Експлозията се е случила на няколко метра дълбочина и не е имало потърпевши. Хърватският министър председател Андрей Пленкович разяснява тогава, че основна цел на следствието е да се откри за какво дронът е паднал тъкмо в Загреб и че обществеността ще бъде известена самобитно.

Няколко месеца по-късно към момента не е ясно каква е повода дронът да се разбие в хърватската столица, а военният анализатор Марио Галич разяснява в ефира на загребската телевизия N1 за какво това е по този начин, изключително откакто следствието за рухването на ракетата в Полша се развива толкоз бързо.

„ Защото хипотетичното съветско нахлуване над Полша би задействало член 5, а това на практика би означавало постигане до ръба на трета международна война. Разбира се, не би могло поради една ракета да се случи такова нещо, тъй като руснаците не биха се цели във плантация посред нищото в Полша. Това демонстрира какъв брой огромно е напрежението сред Русия и Запада “, споделя Галич.

Ракетата, блъснала Полша, евентуално е била подведен огън на украинската противовъздушна защита, а не съветски удар, обявиха от Варшава и НАТО, с което внесоха утешение, че войната в Украйна няма да се придвижи през границата.

Експлозията от ракетата породи опасения, че Организацията на Северноатлантическия контракт, към която Полша се причисли през 1999 година, ще бъде въвлечена в спора сред Русия и Украйна. Полша се употребява със отбрана по силата на уговорката за групова защита на НАТО, дефиниран в член 5 от учредителния контракт, само че отговорът на алианса би трябвало да бъде преценен според от това дали ракетата е паднала инцидентно - както допуска Варшава - или в резултат на умишлени дейности, означи Франс прес.

Галич разяснява още, че евентуално няма да се стигне до развръзка по въпроса с падналия в Загреб дрон.

„ Не мога да кажа дали в миналото ще разберем (причината), само че евентуално няма да е скоро, тъй като никой към този момент не се занимава с това “, означи Галич.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР