Взрив на хронична бъбречна недостатъчност не само в България, но

...
Взрив на хронична бъбречна недостатъчност не само в България, но
Коментари Харесай

Кошмарни последици: К-19 роди нова болест в страната ни

Взрив на хронична бъбречна непълнота освен в България, само че и в международен мащаб регистрират експертите. До огромна степен това се дължи на пандемията от ковид – доста хора стопираха да си вършат профилактични проучвания от боязън да не се заразят. Така, без да са имали признаци, се оказват внезапно с напреднала бъбречна болест, написа БЛИЦ.

Ковид пандемията стана причина и за появяването на ново заболяване COVAN – коронавирус асоциирана нефропатия. Това е положение, което се дължи директно на въздействието на вируса върху структури на бъбрека.

„ COVAN би могла да се прояви както без клинични и осезаеми за пациента признаци, по този начин и с разпрострат нефритен синдром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане даже до етап, налагащ осъществяване на хемодиализа “, изяснява доцент доктор Васил Василев, шеф на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, където до края на март се вършат безвъзмездни профилактични прегледи за бъбречни болести.

Натрупаните до този миг данни демонстрират, че COVAN има сходни черти с към този момент добре известни на нефрологията положения, каквито са да вземем за пример хепатит-асоциираните гломерулонефрити. Те могат в последна сметка да доведат до бъбречна непълнота.

Данните демонстрират, че повече от 30% от пациентите, приети в болница с COVID-19, развиват бъбречно увреждане, а повече от 50% от тези в интензивно поделение с бъбречно увреждане може да се нуждаят от диализа. Отначало се смяташе, че от тези тежки затруднения са застрашени пациентите, които са били в болница и с тежко протичане на вируса. Сега се знае, че така наречен постковид синдром нападна бъбреците и на хора, които са минали леко през коронавирусната зараза. Те също развиват болести, които могат да доведат до нуждата от диализа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР