Вярвам, че това посещение е важна позитивна стъпка, нов етап

...
Вярвам, че това посещение е важна позитивна стъпка, нов етап
Коментари Харесай

Българи от Северна Македония при Радев: Той поиска бърз диалог за членство в ЕС

" Вярвам, че това посещаване е значима положителна стъпка, нов стадий в развиване на връзките сред двете страни . Диалогът е от общ интерес за жителите на двете страни, оценявам напъните на премиера Зоран Заев за възобновяване на разговора, време е обаче първите стъпки да подтикват институциите и политическите партии да се ангажират с осъществяване на капацитет, а не с трупането на нови проблеми. " Това сподели Радев в обръщението на присъстващите българи от партията Петър Колев и Георги Трендафилов.

Прекият разговор на всички равнища сред двете страни е извънредно значим за решение на отворените въпроси сред нашите страни и няма опция за реализиране на пълноправно участие в Европейски Съюз, както и покриването на копенхагенските критерии, което е наложително изискване за началото на договарянията на Северна Македония за участие. С общи старания може да се реализира прогрес, тъй като България е най-заинтересуваната страна за интеграцията на Северна Македония и чакаме най-скоро резултати в добросъседските връзки ", добави Радев.

Той изиска преустановяване на дискриминирането към българите, занемаряване на езика на омразата в учебниците по история, в музеите , в публичните места. " Преустановяването на дискриминирането и зачитането на правата на българите в РСМ ще бъде знак за европейска зряла възраст за Северна Македония. Над 120 000 души имат български паспорти там, те чакат институциите в България да се ангажират доста по-активно с решаването на техните проблеми и да има динамично партньорство сред нашата страна. Нашата среща през днешния ден е значима стъпка в търсенето на работещи решения в името на общото европейско бъдеще ", разяснява Радев.
 Засилен интерес за български паспорти в Северна Македония
Засилен интерес за български паспорти в Северна Македония

1458 души са получили българско поданство за първите два месеца

От своя страна Петър Колев изрази признателност за опцията да приказва. " След 30 година първият български общественик , който най-добронамерено и откровено чу мнението на българите, които живеят в Северна Македония по отношение на разтягане на връзките сред София и Скопие ", приветства той. Хилядите жители на Северна Македония, които са българи по генезис, с неспокойствие и очакване гледаме към деня, в който страната ще стартира договаряния с Европейски Съюз. Това няма по какъв начин да се случи, без да имаме прям откровен и приятелски диалог с публична София, с български политически фактори , няма по какъв начин да стане, в случай че продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопределят като българи, в случай че ние като общество не работим против мощно изразения диалект на ненавист...Ние като политически индивид сме готови да търсим решения за това, колкото е допустимо по-бързо да се премине през бурния интервал и да стартират договаряния с Европейски Съюз ", безапелационен бе той.

Колев разгласи, че са решени да желаят публична среща с македонския президент и министър председател, с цел да покажат вижданията си по какъв начин могат да решат въпросите. Гражданите на Северна Македония могат да бъдат един от многото благоприятни условия и мостове за надминаване на тези проблеми и по динамично консолидиране, обикновено е в едно общество, което има упоритости, да се борят за правата си, разяснява още Петър Колев. Румен Радев го увери, че е доброжелателен и прави всичко допустимо Северна Македония да стартира договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР